ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τι είδους κάστανα μπορεί να τρώει ο σκύλος μου;

Το μόνο κάστανο που μπορεί να καταναλώσει ο σκύλος είναι το κάστανο μαρόνι μαγειρεμένο. Είναι μία υγιεινή λιχουδιά, φτωχό σε λιπαρά, χωρίς γλουτένη και κατάλληλο ακόμη και για σκυλιά που έχουν ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα.

Το ωμό κάστανο είναι πολύ επικίνδυνο για τα σκυλιά μας. Οι τοξικές του ουσίες γλυκοσίδη και σαπωνίνη είναι, σε μεγάλες ποσότητες, επικίνδυνες και η κατανάλωση τους μπορεί να έχει ως συμπτώματα παράλυση, διαταραχή της όρασης, λιποθυμία. Σε μικρές ποσότητες προκαλούν εμμετό και διάρροιες.

Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος είναι ότι τα σκυλιά μας μπορούνε εύκολα, μες το παιχνίδι, να το καταπιούνε. Στην περίπτωση αυτή η λεία επιφάνεια του κάστανου βοηθάει να καταλήξει το κάστανο γρήγορα στο στομάχι όπου, σε συνδιασμό με το υδροχλωρικό οξύ, η επιφάνειά του γίνεται τραχιά, με αποτέλεσμα, όταν περάσει στο έντερο, να κολλήσει στον βλεννογόνο χιτώνα και να προκαλέσει εντερική απόφραξη όπου τα συμπτωματα είναι μειωμένη όρεξη, νύστα και διάρροια.

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται άμεση επέμβαση από τον κτηνίατρο. Αν ο σκύλος καταπιεί μόνο μικρά κομμάτια ωμού κάστανου, η τραχιά επιφάνειά τους τραυματίζει τον βλεννογόνο χιτώνα, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει μία περιτονίτιδα, τα συμπτώματα της οποίας είναι υψηλός πυρετός και έντονος στομαχόπονος.

Επίσης η κοφτερή μύτη του κάστανου μπορεί να τραυματίσει τον στοματικό βλεννογόνο και τον οισοφάγο.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0