ΥΓΕΙΑ
Posted in

Τα ακάρεα του χορταριού: ένα ενοχλητικό παράσιτο για τα σκυλιά μας

ακάρεα του χορταριού
Posted in

Τα ακάρεα του χορταριού, που τα αντιμετωπίζουμε κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη, είναι ένα παράσιτο που προκαλεί έντονη φαγούρα στα σκυλιά μας και όχι μόνο.

Τι είναι τα ακάρεα του χορταριού;

Τα ακάρεα του χορταριού ανήκουν, όπως τα τσιμπούρια, στο γένος των αραχνοειδών.
Τα ενήλικα ακάρεα, με μέγεθος 2 χιλιοστά και με 6 πόδια, αφήνουν τα αυγά τους στο γρασίδι. Εκεί, μέσα σε 4 εβδομάδες, εκκολάπτονται οι προνύμφες που έχουν μήκος 0.5 χιλιοστά και 8 πόδια. Για να αναπτυχθούν χρειάζεται να ρουφήξουν αρκετό αίμα από άλλα ζώα ή από τον άνθρωπο.
Περιμένοντας να περάσει κάποιο ζώο, κάθονται ψηλά στο χορτάρι και μόλις εκείνο πλησιάσει, κολλάνε πάνω του δαγκώνοντας το δέρμα του. Όταν έχουν ρουφήξει αρκετό αίμα, ξεκολλάνε από το ζώο και πέφτουν.

Μπορεί ο σκύλος να κολλήσει ακάρεα από άλλα ζώα;

Αντίθετα με τους ψύλλους, τα ακάρεα δεν μεταφέρονται από το ένα ζώο στο άλλο.

Τι συμπτώματα εμφανίζει ο σκύλος μας όταν έχει κολλήσει προνύμφες ακάρεων;

Όταν οι προνύμφες των ακάρεων του χορταριού τρυπούν το δέρμα του ξενιστή απελευθερώνουν ένα σάλιο που προκαλεί στον σκύλο:

  • εξάνθημα
  • κοκκινίλες στο δέρμα
  • κνησμό
  • φλεγμονές στο δέρμα

Μπορούμε να παρατηρήσουμε πως ο σκύλος, λίγη ώρα μετά τη βόλτα, αρχίζει να ξύνεται έντονα στο σημείο που έχουν κολλήσει τα ακάρεα. Μέσα σε 2-3 μέρες ο κνησμός φτάνει στο αποκορύφωμα του και ο σκύλος σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να ησυχάσει ούτε το βράδυ.

Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τον σκύλο μας από τα ακάρεα;

Για να προφυλάξουμε τον σκύλο μας από τα ακάρεα υπάρχουν διάφορες φυσικές ουσίες, όπως:

α. Μηλόξιδο

Η οξεία επίδραση του μηλόξιδου δεν προφυλάσσει τον σκύλο μόνο από το να κολλήσει ακάρεα αλλά επίσης καταπολεμάει τα παράσιτα όταν έχουν ήδη κολλήσει.
Το διαλυμένο σε νερό μηλόξιδο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για εξωτερική χρήση αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής, προσθέτοντας 2-3 φορές την εβδομάδα από 1 κουτάλι του γλυκού (μικρόσωμα σκυλιά) μέχρι 1-2 κουτάλια της σούπας (μεγαλόσωμα σκυλιά) στο φαγητό τους.

β. Λάδι καρύδας
Το λαυρικό οξύ που περιέχει το λάδι καρύδας είναι δηλητήριο για το κέλυφος από χιτίνη των ακάρεων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι καρύδας είτε ως συμπλήρωμα διατροφής είτε για εξωτερική χρήση.

γ. Οζονισμένο ελαιόλαδο

Το οζονισμένο ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν ο κνησμός έχει ήδη προκαλέσει πληγές στο δέρμα του σκύλου. Το λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για εσωτερική είτε για εξωτερική χρήση.

δ. Λάδι Neem
Το λαυρικό οξύ που περιέχει το λάδι Neem είναι τοξικό για τα ακάρεα.
Απλώνοντας το λάδι στο χέρι μας μπορούμε να κάνουμε ένα απλό μασάζ στα σημεία του σώματος που ξύνεται ο σκύλος μας με αποτέλεσμα να πέσουν τα ακάρεα.

Οι φυσικές ουσίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την πρόληψη και την καταπολέμιση των ακάρεων του χορταριού είναι μια εύκολη και υγιεινή εναλλακτική λύση και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε εποχιακά χωρίς να φοβόμαστε τις παρενέργειες που μπορεί να παρουσιάσουν οι φαρμακευτικές ουσίες.

Τα ακάρεα του χορταριού είναι ένα πολύ ενοχλητικό παράσιτο για τον σκύλο μας και μπορεί να του προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Λαμβάνοντας όμως τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, μπορούμε να γλιτώσουμε τον σκύλο μας και εμάς από πολλές ταλαιπωρίες.

Εάν είστε κηδεμόνας σκύλου και θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κατοικίδιό σας, για το είδος του, για το χαρακτήρα του και για τις ιδιαίτερες ανάγκες του ακολουθήστε μας εδώ.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0