ΥΓΕΙΑ
Posted in

Η σύγχρονη ζωή του σκύλου μας και η παχυσαρκία

Η σύγχρονη ζωή του σκύλου μας και η παχυσαρκία
Posted in

Το ποσοστό των σκύλων που πάσχουν από παχυσαρκία αυξάνεται συνεχώς. Το φαινόμενο αυτό είναι μία από τις συνέπειες του γεγονότος ότι τα τελευταία 50 χρόνια ο τρόπος ζωής του σκύλου έχει αλλάξει ριζικά. Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την αλλαγή του φυσιολογικού τρόπου ταϊσματος κάνουν όλο και περισσότερα σκυλιά να εμφανίζουν διάφορες αρρώστιες όπως αρθριτικά προβλήματα, διαβήτη, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πίεση και πολλά άλλα.

Το παραπάνω βάρος από το κανονικό μετατρέπεται σε άσπρο λιπώδη ιστό, ο οποίος επιβαρύνει άμεσα τα κόκκαλα και τα όργανα. Επίσης επηρεάζει τον ομαλό μεταβολισμό και προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση που είναι υπεύθυνη για το μεταβολικό σύνδρομο. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός διάφορων ασθενειών όπως η πίεση, ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

Επίσης η παχυσαρκία μειώνει τον μέσο όρο ζωής, όπως μας αποδεικνύει μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2018 και η οποία, κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας 1994-2015, μελέτησε 50.000 σκυλιά διαφόρων φυλών σε 900 κτηνιατρικές κλινικές.

Η σωστή ποσότητα τροφής, η οποία εξασφαλίζει στο κατοικίδιό μας το σωστό βάρος, διαφέρει από σκύλο σε σκύλο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Όποιος δεν είναι σίγουρος για το κατάλληλο βάρος του σκύλου του μπορεί να ενημερωθεί από έναν διατροφολόγο (Ernährungsberater) ή έναν κτηνίατρο εξειδικευμένο στην διατροφολογία.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε ένα διαιτολόγιο για υπέρβαρο σκυλί, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0