ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Πρωτόγαλα (Colostrum) – ένα χρήσιμο συμπλήρωμα διατροφής για αδύναμα σκυλιά

Πρωτόγαλα (Colostrum)

To πρωτόγαλα (Colostrum) είναι ένα αγνό συμπλήρωμα διατροφής με ιδιαίτερη σύνθεση ουσιών που μπορεί να βοηθήσει την υγεία του σκύλου σε διάφορα στάδια της ζωής του.

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή σίγουρα προσφέρει στον σκύλο τη βάση για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και για μια μεγάλη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, εάν το κατοικίδιο μας είναι ηλικιωμένο, αδύναμο, δεν έχει όρεξη, υποφέρει από αλλεργίες ή διάρροια μπορεί το πρωτόγαλα, που μπορούμε να προσθέτουμε στο φαγητό του, να έχει μεγάλα οφέλη στην υγεία του.

Τι είναι το Colostrum;

Το πρωτόγαλα είναι το πρώτο γάλα που παράγεται από όλα τα θηλαστικά τις πρώτες ώρες ή ημέρες μετά την γέννηση των απογόνων τους. Αυτή η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή εξασφαλίζει τις υγιείς βάσεις για τη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος στο κάθε νεογέννητο θηλαστικό.

Ποιες είναι οι ουσίες που κάνουν το πρωτόγαλα να είναι ένα τόσο ξεχωριστό και πολύτιμο συμπλήρωμα διατροφής για τα σκυλιά μας;

Το πρωτόγαλα περιέχει μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών συστατικών με ανοσογονικές ιδιότητες που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τις διεργασίες των ανοσοσφαιρίνων του οργανισμού του σκύλου. Συγκεκριμένα πρόκειται για αντισώματα, ορμόνες και κυτοκίνες.

Αντισώματα:

Τα περισσότερα αντισώματα που περιέχει το πρωτόγαλα είναι τα εξής:

– Τα AGG, τα οποία είναι υπεύθυνα για την άμεση άμυνα ενάντια στα βακτήρια που εισβάλουν στον οργανισμό.

– Τα IgA, τα οποία προστατεύουν τους βλεννογόνους στην μύτη, στο λαιμό και στο έντερο από βακτηριακές και ιικές επιθέσεις.

– Τα IgD, τα οποία διεγείρουν τα Β κύτταρα να παράγουν συγκεκριμένα αντισώματα.

– Τα IgΕ, τα οποία επίσης βρίσκουμε στο πρωτόγαλα και ελέγχουν τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι λιπόφιλες ορμόνες της αγελάδας (εσωτερικές εκκριτικές αδενικές ουσίες) ενεργοποιούν τα όργανα και τον μεταβολισμό με παρόμοιο τρόπο όπως οι ορμόνες που υπάρχουν στο πρωτόγαλα των σκυλιών:

– Πρεγνενολόνη

– Προγεστερόνη

– Ανδροστενεδιόνη

– Τεστοστερόνη

– Οιστρόνη

– Οιστραδιόλη 17 άλφα

– Οιστραδιόλη 17 βήτα

Το πρωτόγαλα περιέχει επίσης:

Λακτοφερίνη: Η λακτοφερίνη είναι μια πρωτεΐνη που δεσμεύει το σίδερο και έχει αντιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Επιπλέον προάγει την ανάπτυξη των λευκοκυττάρων.

Κυτταροκίνη: Οι κυτταροκίνες είναι μία κατηγορία πρωτεϊνών που ελέγχουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις του οργανισμού εναντίον παθογόνων οργανισμών. Οι ιντερλευκίνες για παράδειγμα είναι υπεύθυνες για την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του ανοσοποιητικού έτσι ώστε να μπορούν να συντονιστούν οι στοχευμένες αμυντικές δράσεις.

Προλίνη: Η Pro/P έχει μια ρυθμιστική λειτουργία στο ανοσοποιητικό σύστημα μέσω του θύμου αδένα και μπορεί να καταπραΰνει μία αλλεργική αντίδραση.

Γλυκοπρωτεΐνες: Οι γλυκοπρωτεΐνες του πρωτογάλακτος συμβάλλουν έμμεσα στην αποτελεσματικότητα των ανοσολογικών παραγόντων, προστατεύοντας τους από ενζυμική διάσπαση.

Ολιγοσακχαρίτες: Οι ολιγοσακχαρίτες είναι τροφή για τα βακτήρια Bifidus στο παχύ έντερο. Το πρωτόγαλα περιέχει περίπου 40 διαφορετικούς ολιγοσακχαρίτες οι οποίοι έχουν πολύ θετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Σε ποια προβλήματα υγείας μπορεί να είναι χρήσιμο να προσφέρουμε στον σκύλο μας πρωτόγαλα;

1. Σκυλιά που υποφέρουν συχνά από διάρροιες.

Τα αντισώματα, οι ανοσφαιρίνες και οι πρωτεΐνες που περιέχει το πρωτόγαλα μπορούν να ενισχύσουν το έντερο του σκύλου και να διατηρήσουν την εντερική χλωρίδα σε ισορροπία.

2. Σκυλιά με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου μπορεί να βρίσκεται για πολλούς λόγους σε χαμηλά επίπεδα όπως για παράδειγμα μετά από εγχειρήσεις, παράσιτα, ασθένειες, μακροχρόνιο άγχος και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Το πρωτόγαλα μπορεί μαζί με μια πλήρη διατροφή να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτο σε διαφορετικούς ιούς.

3. Σκυλιά που υποφέρουν από αλλεργίες

Έρευνες εχουν δείξει οτι η χρήση του πρωτογάλακτος μπορεί να ανακουφίσει αποτελεσματικά από τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας μέσω της ρύθμισης του σχηματισμού της αιμοσφαιρίνης (IgE).

4. Σκυλιά μεγάλης ηλικίας

Το πρωτόγαλα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η κινητικότητα του ηλικιωμένου σκύλου.

Ποια είναι η σωστή δοσολογία πρωτογάλακτος για τα σκυλιά μας;

Η ημερήσια ποσότητα πρωτογάλακτος και η διάρκεια χορήγησης διαφέρει από σκύλο σε σκύλο και εξαρτάται από την ηλικία του, το βάρος του και την γενική κατάσταση της υγείας του.

Για την εκτίμηση της κατάλληλης δοσολογίας σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κατοικιδίου, μπορεί ο κηδεμόνας να συμβουλευτεί έναν κτηνίατρο ή έναν διατροφολόγο ή έναν θεραπευτή κατοικιδίων ζώων. Παρόλο που το πρωτόγαλα είναι ένα πολύ χρήσιμο συμπλήρωμα διατροφής για σκυλιά που έχουν έναν αδύναμο οργανισμό και για σκυλιά που έχουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ισορροπημένη διατροφή που είναι το θεμέλιο για την καλή φυσική και ψυχική κατάσταση του σκύλου. Μόνο με την χορήγηση του πρωτογάλακτος δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε διατροφικές ουσίες που χρειάζεται ο σκύλος μας.

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0