ΥΓΕΙΑ
Posted in

Η όραση του σκύλου

Η όραση του σκύλου
Posted in

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν οτι τα σκυλιά βλέπουν τον κόσμο άσπρο και μαύρο. Αυτό δεν ισχύει ακριβώς. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν όλα τα χρώματα, από το μπλέ στο πράσινο και από το κίτρινο στο κόκκινο. Επειδή οι περισσότερες δραστηριότητες του ανθρώπου γίνονται κατά τη διάρκεια της μέρας, αυτή η δεξιότητα είναι πολύ σημαντική. Κάθε είδος θηλαστικού έχει αποκτήσει ένα οπτικό σύστημα το οποίο το βοηθάει στην επιβίωσή του.

Πρίν ο σκύλος εξοικειωθεί με τον άνθρωπο, κυνηγούσε κυρίως νωρίς το πρωί και στο σουρούπο. Και τα μάτια του προσαρμόζονταν ανάλογα με το φώς της ημέρας. Η δυνατότητα να βλέπει καλά στην αυγή και να βλέπει κινήσεις ήταν πιό σημαντικές από το να βλέπει χρώματα.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας στο μάτι περιέχει ραβδία και κωνία. Τα ραβδία είναι πολύ ευαίσθητα στο φώς και αναγνωρίζουν μόνο το φώς και το σκοτάδι. Τα κωνία, από την άλλη, χρειάζονται στο μεσαίο μέχρι το έντονο φώς και στην έγχρωμη όραση: διάφορα κωνία είναι ευαίσθητα στα πρωταρχικά χρώματα, όπως τα κόκκινα, τα πράσινα και τα μπλέ. Από αυτήν την δυνατότητα του ματιού, ο εγκέφαλος υπολογίζει ένα πλούσιο φάσμα από χρώματα.

Ο άνθρωπος είναι τριχρωματικός, που σημαίνει οτι το μάτι του περιέχει 3 διαφορετικά είδη κωνίων. Ο σκύλος είναι διχρωματικός, το μάτι του περιέχει 2 είδη κωνίων.

Η έγχρωμη όραση των σκύλων διερευνήθηκε μέσα από διάφορα πειράματα και μελέτες. Μια μελέτη από τους Neitz, Geist και Jakobs διαπίστωσε οτι τα σκυλιά βλέπουν τα χρώματα όπως άνθρωποι που πάσχουν από τύφλωση σε κόκκινο-πράσινο. Το ένα κωνίο βλέπει το μπλέ-μώβ, το άλλο το κίτρινο. Τα σκυλιά και οι άγριοι συγγενείς τους βλέπουν ουσιαστικά το φασματικό εύρος από το κίτρινο μέχρι το πράσινο και το μπλέ. Αντικείμενα που είναι πράσινα, τα βλέπουν άχρωμα. Κόκκινα αντικείμενα τα βλέπουν κίτρινα.

Η οπτική οξύτητα των ανθρώπων είναι περίπου έξι φορές καλύτερη από αυτή των σκύλων. Έχει ενδιαφέρον το ότι για το σκύλο είναι σχεδόν αδύνατον να αναγνωρίσει τον ανθρώπινο φίλο του όταν αυτός βρίσκεται ακίνητος σε μεγάλη απόσταση.

Η οπτική οξύτητα επηρεάζεται από τις οπτικές ιδιότητες των οφθαλμών (μέγεθος της κόρης, του φακού του κερατοειδούς και από τη θέση των ραβδίων και των κωνίων). Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ο σκύλος βλέπει καλύτερα από τον άνθρωπο. Η κόρη είναι μεγαλύτερη από αυτήν του ανθρώπου.

Στο οπίσθιο τοίχο του ματιού του σκύλου υπάρχει ένα στρώμα που αντανακλά το φώς. Αυτό βοηθάει το σκύλο να βλέπει ακόμα σχήματα και κινήσεις σε φως χαμηλής έντασης, κάτι που είναι απαραίτητο για την επιβίωσή του σαν κυνηγός.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό το εδραίο πεδίο της θέασης του σκύλου, το οποίο καλύπτει μια γωνία 240 μοιρών, ενώ το μάτι του ανθρώπου φτάνει στις 200 μοίρες. Όμως το διοπτρικό πεδίο είναι μεγαλύτερο στον άνθρωπο (120 μοίρες) από το διοπτρικό πεδίο του σκύλου (60 μοίρες).

Εμείς οι άνθρωποι βλέπουμε πολύ περισσότερα χρώματα και λεπτομέρειες από τον σκύλο. Αυτό δεν σημαίνει όμως οτι η όραση του σκύλου είναι μειονέκτημα.

Ο σκύλος, όπως όλα τα ζώα, έχει αναπτύξει τον καλύτερο τρόπο όρασης που τον βοηθάει να επιβιώσει.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0