ΥΓΕΙΑ
Posted in

IBD στο σκύλο (Inflammatory Bowel Disease) η ύπουλη ασθένεια

Posted in

Τι είναι το IBD στο σκύλο;

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πώς μπορώ να βοηθήσω διατροφολογικά τον σκύλο μου με διάγνωση IBD;

Υποφέρει ο σκύλος σου συχνά από διάρροιες, κάνει που και πού εμετούς, ταλαιπωρείται από καούρες και φουσκώματα και δείχνει αγχωμένος και φοβισμένος; Όταν παρατηρούμε αυτόν τον συνδυασμό συμπτωμάτων στον σκύλο μας, η πιθανότητα να υποφέρει από IBD είναι μεγάλη.

Δυστυχώς πολλοί ιδιοκτήτες και τα σκυλιά τους περνάνε μια Οδύσσεια πηγαίνοντας από κτηνίατρο σε κτηνίατρο μέχρι να επιβαιβεωθεί τελικά μέσα από εξετάσεις πως ο σκύλος πάσχει από IBD.

Τι είναι το IBD;

Το IBD είναι μία φλεγμονή στον γαστρεντερικό σωλήνα η οποία μπορεί να καλύπτει όλο τον σωλήνα ή τμήμα του, όπως το λεπτό ή το παχύ έντερο.

Οι φλεγμονές μακρόχρονα οδηγούν σε μια πάχυνση των τοιχωμάτων του γαστρεντερικού σωλήνα και στην συνέχεια σε απώλεια δυνατότητας καλού μεταβολισμού των διατροφικών ουσιών.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ο σκύλος που υποφέρει από την χρόνια εντερίτιδα;

Τα συμπτώματα που έχει ένας σκύλος με χρόνια εντερίτιδα παρουσιάζονται ανάλογα με το πού εντοπίζεται η φλεγμονή. Πάντα όμως μπορούμε να παρατηρήσουμε έναν συνδυασμό από συμπτώματα όπως:

– διάρροια (χρόνια ή επεισοδιακή)

– απώλεια όρεξης (χρόνια ή επεισοδιακή)

– θόρυβοι όταν μασάει την τροφή

– καούρες

– στομαχόπονος

– ανησυχίες (ειδικά τη νύχτα)

– αναιμία

– χορτοφαγία

– έλλειψη Β12

– νευρικότητα / άγχος

– απώλεια τριχώματος

– βλέννα / αίμα στα κόπρανα

Το λεπτό έντερο προσβάλλεται κυρίως σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα.

Ο σκύλος υποφέρει συχνά από κίτρινους εμετούς και χάνει σχετικά γρήγορα βάρος λόγω της μειωμένης δυνατότητας του λεπτού εντέρου να μεταβολίσει τις ουσίες από το φαγητό.

Όταν επηρεάζεται το παχύ έντερο, τα συμπτώματα είναι λιγότερο αισθητά ενώ η νόσος εξακολουθεί να εξελίσσεται. Συχνά όμως μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι τα κόπρανα περιέχουν βλέννα και κόκκινο αίμα.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις υπάρχει παράλληλα ένα υποτιμημένο σύμπτωμα που είναι η αύξηση της κορτιζόλης λόγω του χρόνιου στρες που προκαλείται από τα συμπτώματα της ασθένειας στο οργανισμό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι ο σκύλος αλλάζει τη συμπεριφορά του.

Επίσης είναι πολύ χαρακτηριστικό για την νόσο του IBD ότι η ασθένεια εξελίσσεται σε φάσεις: Η φάση που ο σκύλος φαίνεται καλά (χωρίς συμπτώματα) για μέρες ή ακόμα και για εβδομάδες εναλλάσσεται με φάσεις όπου ο σκύλος παρουσιάζει έντονα τα παραπάνω συμπτώματα.

Ποιες είναι οι αιτίες της ασθένειας;

Η ακριβής αιτία για την ανάπτυξη της νόσου είναι αντικείμενο έρευνας εδώ και χρόνια και είναι πιθανό να συνυπάρχουν πολλοί παράγοντες όπως:

– γενετικοί παράγοντες

– δυσμενής βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου

– ανεβασμένο επίπεδο ισταμίνης

– άγχος / στρές

– φαρμακευτική αγωγή

– υπερβολική ανοσολογική απόκριση

Παρόλο που όλα τα σκυλιά είνα πιθανό να εμφανίσουν την νόσο, υπάρχουν ωστόσο φυλές που παρουσιάσουν την IBD πιό συχνά από άλλες. Στα γαλλικά μπουλντόγκ, τα μπόξερ και στους γερμανικούς ποιμενικούς το ποσοστό είναι υψηλότερο από άλλες φυλές. Ειδικά στα γερμανικά ποιμενικά βρέθηκαν πολυμορφισμοί μεμονωμένων νουκλεοτίδιων, δηλαδή κληρονομικές γενετικές παραλλαγές, που σχετίζονται με την IBD.

Παρόλο που η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, υπάρχουν πολλά σκυλιά που υποφέρουν από την νόσο στο τελευταίο τρίτο της ζωής τους.

Πώς γίνεται η διάγνωση του IBD;

Οι εξετάσεις αίματος, ούρων και κοπράνων μπορούν να μας δώσουν μία εικόνα για το που βρίσκεται η φλεγμονή και πόσο σοβαρή είναι. Οι τιμές του αίματος συχνά δείχνουν τυπικές ανωμαλίες όπως μονοκλωνική γαμμαπάθεια ή αύξηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Ωστόσο μόνο με εξέταση δείγματος ιστού από το προσβεβλημένο τμήμα του εντέρου μπορούμε με βεβαιότητα να διαγνώσουμε την IBD στον σκύλο.

Πώς θεραπεύεται η νόσος;

Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα μια θεραπεία για τη νόσο. Παρόλα αυτά μπορούμε να καταπραΰνουμε τα συμπτώματα με έναν συνδυασμό διαφόρων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

α. Φαρμακευτική αγωγή


β. Διαιτητική διατροφή

Ειδικά στην ασθένεια IBD, μια ειδική διατροφή, η οποία να προστατεύει τον γαστρεντερικό σωλήνα, έχει μεγάλη σημασία για την εξέλιξη της. Η διατροφή πρέπει να είναι:
– μονοπρωτεϊνική (μια πηγή πρωτεϊνών που δεν έχει λάβει ο σκύλος ακόμα, π.χ. κουνελί).

Προσοχή: Ακόμα και οι λιχουδιές πρέπει να προέρχονται από αυτή την πηγή.

– ελεύθερη από δημητριακά και γλουτένη

– χαμηλή σε ισταμίνη

γ. Βιταμίνες

Λόγω της μειωμένης δραστηριότητας μεταβολισμού ουσιών στο έντερο, η διατροφή του σκύλου πρέπει να συμπληρώνεται με:

– βιταμίνη 12

– φολικό οξύ

– βιταμίνη C

δ. Πρεβιοτικές και προβιοτικές ουσίες

Οι πρεβιοτικές και προβιοτικές ουσίες όπως π.χ. βακτήρια του γαλακτικού οξέος ή το ξινολάχανο δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο.

ε. Εξάλειψη παραγόντων που προκαλούν άγχος στο σκύλο

Ένα σταθερό πρόγραμμα με ήπια άσκηση σε ήρεμο περιβάλλον είναι επίσης σημαντικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ο στόχος όλων των παραπάνω μέτρων είναι να τεθεί υπό έλεγχο η φλεγμονή όσο το δυνατόν περισσότερο και να επιμηκυνθούν τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των έντονων συμπτωμάτων.

Πώς μπορώ να προστατέψω τον σκύλο μου;

Εκτός από τους γενετικούς παράγοντες, μια δυσμενής εντερική χλωρίδα θεωρείται επίσης υπεύθυνη για την εμφάνιση της IBD. Για αυτό το λόγο η καλύτερη προστασία από τη νόσο είναι μια πλήρης ισορροπημένη διατροφή η οποία να περιέχει πρεβιοτικές και προβιοτικές ουσίες. Επίσης η αποφυγή πολλών φαρμακευτικών ουσιών (αποπαρασιτικά, αντιβιωτικές ουσίες κ.α.) οι οποίες επιβαρύνουν το γαστεντερικό σωλήνα και ένα σταθερό περιβάλλον είναι σημαντικοί παράγοντες στην πρόληψη της IBD.

Τέλος, παρόλο που η ασθένεια IBD δεν θεραπεύεται, μπορούμε, παίρνοντας τα σωστά μέτρα, να προσφέρουμε στον σκύλο μας μια ποιοτική ζωή περιορίζοντας τα δυσάρεστα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τη νόσο.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε ένα διαιτολόγιο για το σκύλο σας, πατήστε εδώ.

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0