Πώς λειτουργεί η γλώσσα του σκύλου;
Πώς χρησιμοποιεί ο σκύλος τη γλώσσα του;
Πόσο ασφαλές είναι το γλείψιμο του σκύλου για τον άνθρωπο;
Το πιο συναρπαστικό όργανο του σκύλου, η γλώσσα του, είναι ένας μυς με πολλές χρήσεις.
Τα πολλά στρώματα μυών κάνουν τη γλώσσα του σκύλου απίστευτα ευκίνητη προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η λεγόμενη λύσσα, ένας σωλήνας με μήκος 4 εκατοστών που βρίσκεται στην άκρη της γλώσσας λειτουργεί ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα μέρη της γλώσσας επιτρέποντας να χρησιμοποιείται το όργανο σαν κουτάλα, σπάτουλα και μυστρί.
Όσο εντυπωσιακή κι αν είναι η γλώσσα του σκύλου στην κίνηση, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα γεύσης μειονεκτεί σε σχέση με την γλώσσα του ανθρώπου, περιέχοντας μόνο 1.500 υποδοχείς, δηλαδή έξι φορές λιγότερους από τους υποδοχείς γεύσης του ανθρώπου. Παρόλα αυτά η γλώσσα του σκύλου έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διάκριση μεταξύ γλυκιάς, ξινής, αλμυρής και πικρής γεύσης. Ο υπογλώσσιος αδένας έχει τη δυνατότητα να παράγει σάλιο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την καλή μεταφορά των τροφίμων από το στόμα στο στομάχι του σκύλου.
Πώς χρησιμοποιεί ο σκύλος την γλώσσα του ως εργαλείο επικοινωνίας;
Ο σκύλος δεν χρησιμοποιεί την γλώσσα του μόνο για να τρώει, να πίνει και να ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος του, αλλά επίσης και για την επικοινωνία και την περιποίηση του.
Τα σκυλιά μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία ότι το γλείψιμο των άλλων μελών της ομάδας προάγει τον δεσμό μεταξύ τους. Μετά από τη γέννα η μητέρα γλείφει τα κουτάβια της ώστε να μπορέσουν να κάνουν την ανάγκη τους. Το γλύψιμο της μάνας ενδυναμώνει επίσης την κυκλοφορία αίματος των κουταβιών, κρατάει τα νεογέννητα καθαρά και διεγείρει την πέψη τους. Ταυτόχρονα δυναμώνει η σχέση μητέρας – κουταβιών. Αργότερα τα μικρά κουτάβια γλείφουν την μύτη της μάνας τους προκαλώντας την να βγάλει την προ-χωνεμένη τροφή για να τα ταΐσει. Μεγαλώνοντας, τα κουτάβια χρησιμοποιούν το γλύψιμο και ως κώδικα επικοινωνίας μεταξύ τους.
Το γλύψιμο είναι επομένως μια απόλυτα φυσιολογική μορφή επικοινωνίας για τα σκυλιά την οποία χρησιμοποιούν και σε εμάς τους ανθρώπους.
Τι όμως εκφράζει ο σκύλος με το γλύψιμο;
1. Στοργή
Όταν ο σκύλος γλείφει ενθουσιασμένος τον άνθρωπο του εκφράζει την χαρά και την στοργή του λέγοντας “χαίρομαι που είσαι εδώ”.
2. Αφοσίωση και εμπιστοσύνη
Πολλές φορές μας γλείφει ο σκύλος μας τα χέρια όταν τον χαϊδεύουμε και με αυτόν τον τρόπο εκφράζει το πόσο πολύ του αρέσει αυτή η πράξη και εκδηλώνει την εμπιστοσύνη του.
3. Συμπεριφορά υποταγής
Ιδιαίτερα σε νεαρά σκυλιά μπορούμε συχνά να παρατηρήσουμε να γλείφουν έναν άλλο τετράποδο φίλο τους χαμηλώνοντας συγχρόνως το σώμα τους ή στρίβοντας το σώμα τους στο πλάι: Σε αυτήν την περίπτωση ο σκύλος εκδηλώνει την υποταγή στο άλλο σκύλο ή σε εμάς τους ανθρώπους.
Την ίδια συμπεριφορά χρησιμοποιούν τα σκυλιά και για την ηρεμήσουν όταν βρίσκονται σε ένταση.
4. Αναζήτηση προσοχής
Ιδιαιτέρως σκυλιά που έχουν κάνει την εμπειρία ότι με το γλείψιμο μπορούν να κερδίζουν την προσοχή μας ή ακόμα και μια λιχουδιά, χρησιμοποιούν τη συμπεριφορά του γλειψίματος όταν βαριούνται ή θέλουν κάτι να φάνε.
Η γλώσσα ως εργαλείο για την περιποίηση
Αν και η περιποίηση του σώματος με τη γλώσσα συνδέεται κυρίως με τις γάτες, είναι φανερό ότι και τα σκυλιά μας χρησιμοποιούν τη γλώσσα και το σάλιο για την περιποίηση του εαυτού τους αφαιρώντας σκόνη, παράσιτα και άλλα από το σώμα τους. Επίσης μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι περιποιούνται τα αυτιά, τα μάτια, το στόμα και τα δάχτυλα από πολύ κοντινούς δίποδους και τετράποδους φίλους τους.
Η γλώσσα ως εργαλείο για την φροντίδα τραυμάτων.
Όταν τα σκυλιά τραυματίζονται ή πονάνε, αρχίζουν ενστικτωδώς να γλείφουν την περιοχή της πληγής. Αυτό μπορεί να είναι ένα μικρό κόψιμο στο πόδι, ένα τσίμπημα μέλισσας, μια πληγή από δάγκωμα και άλλα. Γνωρίζουμε σήμερα ότι το σάλιο των σκυλιών περιέχει κάποια ένζυμα τα οποία μπορούν να σκοτώνουν τα βακτήρια και να καθαρίζουν την πληγή. Επίσης όταν ο σκύλος παρατηρήσει ότι ένας τετράποδος ή δίποδος φίλος του έχει τραυματιστεί θα προσπαθήσει ενστικτωδώς να θεραπεύσει το τραύμα του, γλείφοντας επίμονα την περιοχή.
Πόσο ασφαλές είναι το γλείψιμο του σκύλου μας για εμάς τους ανθρώπους;
Από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει ξέρουμε ότι το σάλιο του σκύλου περιέχει σε μικρό βαθμό το ένζυμο λυσοζύμη το οποίο έχει τη δυνατότητα να επιτίθεται σε ορισμένα βακτήρια. Το ένζυμο είναι όμως πολύ αδύναμο και τα παθογόνα βακτήρια (π.χ. Capnocytophaga canimorsuss, Helicobacter pilori, Ε. coli βακτήριο), που επίσης βρίσκονται στο σάλιο του σκύλου, μπορούν να είναι επικίνδυνα ιδιαιτέρως για ανθρώπους με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Από την άλλην όμως είναι γνωστό ότι παιδιά που μεγαλώνουν με σκυλιά και εκτίθενται σε μικρές ποσότητες βακτηρίων έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν επαφή με σκυλιά.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να παίρνουμε κάποια μέτρα ασφαλείας για να προστατευτούμε από δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τα φιλιά των τετράποδων φίλων μας, όπως:
– μαθαίνουμε τον σκύλο μας να γλύφει τα χέρια μας και όχι το πρόσωπο μας
– δεν επιτρέπουμε τον σκύλο μας να μας γλύφει τις πληγές μας
– ελέγχουμε τον σκύλο μας τακτικά για παράσιτα
– φροντίζουμε για την στοματική υγεία του σκύλου μας
– πλένουμε τα χέρια μας τακτικά
– σεβόμαστε την επιθυμία των συνανθρώπων μας που σιχαίνονται τα φίλια των σκυλιών
– προστατεύουμε τα ευαίσθητα μέλη της οικογένειας μας από το γλύψιμο του σκύλου μας
Το φυσικό ένστικτο του σκύλου μας να δείχνει την εκτίμηση του με το γλύψιμο είναι ένας από τους πολλούς τρόπους επικοινωνίας του και είναι δική μας ευθύνη να του δείχνουμε κατά πόσο το εκτιμούμε και να του μαθαίνουμε καταλληλότερους τρόπους να εκφράσει το συναίσθημα του που να είναι για όλους ευχάριστοι και ασφαλείς.
Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες
Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με το σκύλο σας, πατήστε εδώ.
-
Ο Σκύλος Μου – Εκπαιδευση & Ανατροφή€85.00 €205.00