ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

διατροφή για σκύλους, όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την διατροφή των σκύλων

Η διατροφή του σκύλου είναι ένα θέμα που απασχολεί και προβληματίζει κάθε κηδεμόνα σκύλου από τη πρώτη ημέρα της συμβίωσής τους και αποτελεί θέμα προβληματισμού που επανέρχεται στη καθημερινότητα με πολλές αφορμές και αιτίες:

  • η επιλογή τροφής για ένα κουτάβι,
  • η διατροφή ενός σκύλου που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας,
  • μιά απλή γαστρεντερίτιδα,
  • ένα θαμπό τρίχωμα ή τριχόπτωση,
  • αλλεργίες και δερματίτιδες,
  • παχυσαρκία,
  • η διατροφή ενός μεγάλου σε ηλικία σκύλου,
  • η διατροφή ενός σκύλου με υψηλή δραστηριότητα ή με πολύ χαμηλή δραστηριότητα,
  • μια χρόνια ασθένεια του σκύλου,

είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που γεννούν ερωτήματα και προβληματισμούς για τη διατροφή.

Επιπρόσθετα, δεκάδες τροφές και διαφορετικά είδη τροφών και διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη διατροφή του σκύλου, δημιουργούν σύγχυση στους κηδεμόνες σκύλων.

Η ισορροπημένη διατροφή του σκύλου.

Η ισορροπημένη διατροφή του σκύλου.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για την ζωή όλων των οργανισμών. Για τα ζώα που ζουν στη φύση φροντίζει η ίδια η φύση αλλά και το ένστικτο των ζώων για τη διατροφή και τα απαραίτητα στοιχεία που λαμβάνουν μέσα από τη τροφή για την ανάπτυξη και την θωράκιση του οργανισμού τους.

Ο άνθρωπος και τα κατοικίδια ζώα αποτελούν εξαίρεση σε αυτή τη φυσική διαδικασία, καθώς ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τόσο τη τροφή του ίδιου αλλά και των κατοικίδιων του ανάμεσα σε πάρα πολλά αγαθά.

Και όπως είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του ανθρώπου να επιλέγει τις τροφές εκείνες που συνιστούν μια ισορροπημένη διατροφή, άλλο τόσο σημαντικό είναι να διαμορφώνει ισορροπία στη διατροφή των κατοικίδιων του, ανάμεσα τους και ο σκύλος, έτσι ώστε να εξασφαλίζει την ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού τους αλλά και την υγιή διαβίωσης τους.

Η διαφορετικότητα στις διατροφικές ανάγκες των σκύλων.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις διατροφικές ανάγκες ενός σκύλου. Μια ισορροπημένη διατροφή καθορίζεται με βάση τη φυλή του, την ηλικία του, το φύλο του και διαμορφώνεται σε συνάρτηση με τη καθημερινή του δραστηριότητα αλλά και τη περιστασιακή του δραστηριότητα όπως για παράδειγμα ο σκύλος σε διαδικασία αναπαραγωγής.

Οι διατροφικές ανάγκες μεταβάλλονται σε άμεση σχέση με το σωματικό βάρος και την κατάσταση της σωματικής και της ψυχολογικής του υγείας. Η διαφορετικότητα των διατροφικών αναγκών μεταξύ των σκύλων είναι τόσο έντονη όσο σε κανένα άλλο είδος θηλαστικού. Οι διαφορετικές φυλές διαμορφώνουν και διαφορετικές ανάγκες.

Είναι εύκολα κατανοητό, ότι ένα τσιουάουα με σωματικό βάρος ένα κιλό και ένα Μάστιφ που ζυγίζει ίσως και παραπάνω από ενενήντα κιλά, έχουν τελείως διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Αλλά και ένα Μαστίφ ενενήντα κιλών με ένα άλλο Μαστίφ ενενήντα κιλών έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες που διαμορφώνονται με βάση την δραστηριότητά τους ή το φύλο τους ή τη ψυχολογική τους κατάσταση.

Οι επιπτώσεις της ανισόρροπης ή και λανθασμένης διατροφής, δεν είναι πάντα ορατές άμεσα και συνήθως οι συνέπειες στη υγεία του σκύλου μας είναι μακροπρόθεσμες και πολλές φορές μη αναστρέψιμες.

Και περισσότερο σημαντικό από το είδος της τροφής του σκύλου μας, -ξηρά τροφή ή κονσέρβα ή μαγειρευτό ή b.a.r.f-, είναι στο επιλεγόμενο είδος τροφής να περιέχονται όλες οι απαραίτητες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, καλύπτοντας τις διατροφικές του ανάγκες.

Κριτήρια διαμόρφωσης μιας ισορροπημένης διατροφής σκύλων

Κριτήρια διαμόρφωσης μιας ισορροπημένης διατροφής σκύλων 

1. Το βάρος και η φυλή του σκύλου

Οι ανάγκες για ενέργεια δεν αυξάνονται ανάλογα με το βάρος μεταξύ των φυλών. Η ενέργεια που παρέχεται μέσω της τροφής σε ένα μικρόσωμο σκύλο καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού του με μια τελείως διαφορετική σύνθεση των θρεπτικών ουσιών από ότι συμβαίνει σε ένα μεγαλόσωμο σκυλί.

Ένας μικρόσωμος σκύλος ενδέχεται να χρειάζεται περισσότερες θερμίδες στη ημερήσια διατροφή του συγκριτικά με ένα μεγαλόσωμο σκύλο. Επιπρόσθετα, οι αναλογίες θρεπτικών ουσιών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων διαφέρουν από φυλή σε φυλή.

2. Ηλικία

Στα κουτάβια, η φυλή και επομένως ο ρυθμός της ανάπτυξης διαφέρει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το τελικό βάρος. Ιδιαίτερη προσοχή στη σύνθεση της ημερήσιας διατροφής (πρωτεϊνες, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Α,D) πρέπει να δίνεται στις μεγαλόσωμες φυλές.

Η υπερπροσφορά ενέργειας και ασβεστίου ενδέχεται να προκαλέσει μόνιμες βλάβες και ανισόρροπη ανάπτυξη. Η σωματική ανάπτυξή τους πρέπει να ακολουθεί έναν αργό ρυθμό, προκειμένου να αποφύγουμε προβλήματα στη μυοσκελετική δομή τους όπως δυσπλασίες, προβληματικές αρθρώσεις και πολλές άλλες παθήσεις.

Επίσης γνωρίζουμε σήμερα ότι πολλά προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα και αλλεργίες έχουν τη ρίζα τους σε μια λανθασμένη ή ανισόρροπη διατροφή κατά τη περίοδο της ανάπτυξης.

3. Δραστηριότητα

Ο σκύλος ζει με τον άνθρωπο ακολουθώντας διαφορετικές δραστηριότητες. Η δραστηριότητα του σκύλου είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου τόσο στη ποσότητα της τροφής όσο και στη σύνθεση των θρεπτικών ουσιών που περιέχει.

Ένας δραστήριος σκύλος χρειάζεται περισσότερη ενέργεια. Σε αυτή τη περίπτωση, η αύξηση της ποσότητας της τροφής δεν συνιστά από μόνη της λύση, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος πρόσληψης ελλιπών θρεπτικών ουσιών όπως το ασβέστιο η τρυπτοφάνη, ή μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Επιπρόσθετα, αύξηση της ποσότητας της τροφής σημαίνει συνήθως σε υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης η οποία οδηγεί σε μειωμένη αντοχή.

Συμπερασματικά, η ημερήσια διατροφή του σκύλου με αυξημένη δραστηριότητα, σωματική ή πνευματική, πρέπει να προσδίδει την απαραίτητη ενέργεια, καλύπτοντας παράλληλα τις σηματικές ανάγκες από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

4. Υγεία

Οι ασθένειες επίσης επηρεάζουν τη σύνθεση της τροφής. Όταν ο σκύλος επιβαρύνεται από ασθένειες όπως η ατοπική δερματίτιδα, η παχυσαρκία, η χρόνια γαστρεντερίτιδα, τότε η διαμόρφωση της διατροφής του και η σύνθεση των θρεπτικών ουσιών, ανάλογα με την ασθένεια, παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ασθένειας και των συμπτωμάτων της.

Πολλές ασθένειες που αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή, είναι απαραίτητο να πλαισιώνονται από ειδική δίαιτα έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική η ανάρρωση.
Ανάλογα με το όργανο που ασθενεί, διάφορες θρεπτικές ουσίες στη σωστή σύνθεση μπορεί να υποστηρίξουν τη λειτουργία και την θεραπεία του.

5. Διατροφικές ουσίες

Οι διατροφικές ουσίες χωρίζονται σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά και ίνες. Η προέλευση και οι αναλογίες τους στη διατροφή του σκύλου παίζουν μεγάλο ρόλο στη καλή λειτουργία και συντήρηση του οργανισμού του σκύλου μας.

α. Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι οργανικές ενώσεις, οι οποίες παρέχουν στον οργανισμό διάφορα απαραίτητα αμινοξέα. Ο οργανισμός χρειάζεται τις πρωτεΐνες κυρίως για την ανάπτυξη των ιστών, των μυών, των οστών, των οργάνων, του δέρματος και της τρίχας.

Οι ανάγκες του σκύλου για πρωτεΐνες καλύπτονται κυρίως με ζωικές πηγές, όπως μυϊκό κρέας, εντόσθια, γαλακτοκομικά ή αυγά.

β. Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες βρίσκονται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα όπως σιτηρά, ρύζι και γλυκοπατάτες. Ο οργανισμός του σκύλου χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες για την άμεση παροχή ενέργειας.
Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε απλούς υδατάνθρακες και σύνθετους υδατάνθρακες.

Ο σκύλος δεν μπορεί να μεταβολίσει τους σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά ο οργανισμός του πρέπει να τους διασπάσει σε απλά σάκχαρα.

γ. Λιπαρά και λιπαρά οξέα

Ο σκύλος, αντίθετα με τους ανθρώπους, έχει την δυνατότητα να μεταβολίσει μεγάλες ποσότητες από λιπαρά για την παραγωγή ενέργειας. Επίσης, χρειάζεται διάφορα λιπαρά οξέα, όπως Ω3 λιπαρά, για τη συντήρηση του δέρματος και του τριχώματος.

δ. Ίνες

Παρόλο που ο οργανισμός του σκύλου δεν μπορεί να μεταβολίσει τις ίνες, είναι πολύ σημαντικές για τη χλωρίδα του εντέρου και τη σωστή λειτουργία του. Επίσης οι ίνες διατηρούν την υγρασία του εντέρου και ρυθμίζουν την μορφή των κοπράνων.

6. Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλα

Παρόλο που οι βιταμίνες, τα μέταλα και τα ιχνοστοιχεία δεν έχουν διατροφική αξία, είναι απαραίτητα για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού του σκύλου.

Μια ισορροπημένη και ποιοτική διατροφή καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του οργανισμού για αυτές τις ουσίες.

Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις βιταμίνες σε δύο μεγάλες ομάδες: τις υδατοδιαλυτές και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Αντίθετα με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, ο σκύλος δεν μπορεί να αποθηκεύσει τις υδατοδιαλυτές επομένως πρέπει να τις καταναλώνει μέσα από την καθημερινή του διατροφή.

α. Υδατοδιαλυτές βιταμίνες.

Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη): Η Β12 συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του σώματος και μεταξύ άλλων βοηθάει τον οργανισμό να μετατρέπει τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά σε ενέργεια και είναι απαραίτητη για την παραγωγή των κυττάρων του αίματος.

Η έλλειψη της Β12 προκαλεί αναιμία, ανεπάρκεια οξυγόνου στον οργανισμό και αύξηση της καρδιακής πίεσης. Επίσης η μακρόχρονη έλλειψη προκαλεί βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ειδικότερα, σκύλοι με εντερικά προβλήματα (π.χ. διάρροιες) κινδυνεύουν από έλλειψη Β12.

Ο οργανισμός του σκύλου δεν μπορεί να παράγει από μόνος του την Β12 και για αυτό ο σκύλος θα πρέπει να καταναλώνει τρόφιμα που την περιέχουν όπως είναι το μυϊκό κρέας, το ψάρι, οι κρόκοι αυγών, τα φύκια και η μαγιά μπύρας.

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη). Η Β2 βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, στο συκώτι, στο σπανάκι, στο μήλο, στο μυϊκό κρέας και στο ψάρι. Τα πρώτα σημάδια που μαρτυρούν ότι ο σκύλος έχει έλλειψη από Β2 είναι τα σπασμένα νύχια, η υπερβολική τριχόπτωση, η κοπροφαγία, οι σπασμοί στα πίσω άκρα και τα κόκκινα μάτια.

Η μακρόχρονη έλλειψη προκαλεί προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ανικανότητα αναπαραγωγής.

Βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ). Η Β9 παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων και στην επεξεργασία των πρωτεϊνών. Επίσης προστατεύει τον σκύλο από ενδοπαράσιτα. Όταν ο σκύλος έχει έλλειψη από Β9 παρουσιάζει αλλαγές στο δέρμα, χάνει βάρος και έχει φουσκώματα στη γλώσσα. Πλούσια σε Β9 είναι τα πράσινα λαχανικά και η μαγιά μπύρας.

Σε μικρότερες ποσότητες μπορούμε να την εντοπίσουμε στο συκώτι και στους ηλιόσπορους.

Βιταμίνη Η (βιοτίνη). Η βιοτίνη είναι για τον σκύλο η βιταμίνη που φροντίζει για ένα λαμπερό τρίχωμα και γερά νύχια. Όταν ο σκύλος μας υποφέρει από φαγούρες, πυτιρίδα, αλωπεκία και αλλεργίες είναι πολύ πιθανό να έχει έλλειψη βιοτίνης.

Η βιοτίνη βρίσκεται κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, εντόσθια και όσπρια.

Βιταμίνη C. Αντίθετα με τον άνθρωπο, ο οργανισμός του σκύλου έχει την δυνατότητα να παράγει από μόνος του την βιταμίνη C. Σε περίπτωση όμως προβλημάτων του εντέρου, χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών ή επεμβάσεων χρειάζεται να λάβει την βιταμίνη μέσα από διάφορες ουσίες όπως κυνόροδο τα φύκια, τα καρότα και άλλα.

β. Λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Η βιταμίνες Α, D, E και Κ ανήκουν στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμίνων οι οποίες περνάνε με τα λιπαρά της τροφής στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου, στην κυκλοφορία του αίματος και στα όργανα. Τα νεφρά, το συκώτι και οι αποθήκες λίπους μπορούν να αποθηκεύουν αυτές τις βιταμίνες ώστε o οργανισμός να μπορεί να διαχειριστεί μικρόχρονες ελλείψεις.

Βιταμίνη Α. H βιταμίνη Α είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την όραση, τον σκελετό, το δέρμα και την ανάπτυξη του εμβρύου και του πλακούντα. Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε ζωικές και φυτικές πηγές.

Ενώ η βιταμίνη Α από ζωικές πηγές μεταβολίζεται άμεσα μέσα στο λεπτό έντερο, η βιταμίνη Α από φυτικές πηγές (βήτα-Καροτίνη) μετατρέπεται πρώτα στη χλωρίδα του εντέρου σε βιταμίνη Α (ρετινόλη) ώστε να μπορεί να την χρησιμοποιεί ο οργανισμός. Πηγές της βήτα-Καροτίνης είναι τα πράσινα λαχανικά, το καρότο και η γλυκοπατάτα.

Οι πιο πλούσιες ζωικές πηγές σε βιταμίνη Α είναι το συκώτι και τα νεφρά.

Βιταμίνη D. H καθημερινή ανάγκη για βιταμίνη D σε ένα ενήλικο σκυλί ανέρχεται σε 0,25 mg ανα κιλό σωματικού βάρους. Στα κουτάβια και σε σκύλους σε ανάπτυξη αυτή η ποσότητα διπλασιάζεται.

Αντίθετα με τον άνθρωπο, ο σκύλος δεν έχει την δυνατότητα να μετατρέπει στο δέρμα το φως του ήλιου σε βιταμίνη D. Η έλλειψη βιταμίνης D στα κουτάβια προκαλεί ραχίτιδα και τα οστά γίνονται πιο μαλακά. Ενώ αντίθετα, μία υπερδοσολογία βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρωση.

Ενήλικα σκυλιά που έχουν έλλειψη βιταμίνης D ενδέχεται να εμφανίσουν οστεοπόρωση. Η βιταμίνη D ρυθμίζει την ορμόνη της σεροτονίνης (η ορμόνη της ευτυχίας) και η έλλειψή της έχει άμεσες συνέπειες στη ψυχολογική κατάσταση του σκύλου.

Πλούσια σε βιταμίνη D είναι προϊόντα σε ψάρι.

Βιταμίνη Ε. Η ανάγκη του σκύλου για βιταμίνη Ε εξαρτάται από την ποσότητα των ακόρεστων λιπαρών οξέων που υπάρχουν στη διατροφή του και από την καθημερινή δραστηριότητα του. Αθλητικά σκυλιά και σκυλιά με προβλήματα καρδιάς ή κινητικά προβλήματα έχουν αυξημένες ανάγκες από Βιταμίνη Ε.

Τρόφιμα από ζωικές πηγές δεν περιέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε, οπότε είναι σημαντικό να περιέχει η διατροφή του σκύλου έλαια και σπόρους από σιτηρά, π.χ. λιναρόσπορους.

Βιταμίνη Κ. Ο οργανισμός ενός υγιούς σκύλου μπορεί να παράγει από μόνος του την βιταμίνη Κ. Σε περίπτωση όμως που ο σκύλος πάσχει από γαστρεντερίτιδα, διάρροια ή παίρνει αντιβίωση αυτή η δυνατότητα χάνεται. Η βιταμίνη Κ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον μεταβολισμό στα κόκαλα και για την πήξη του αίματος.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ είναι το αλεύρι από ψάρι, το συκώτι και τα πράσινα μέρη από φυτά και λαχανικά.


Η διατροφή του σκύλου δεν πρέπει να περιέχει μόνο την σωστή ποσότητα από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά αλλά να καλύπτει και τις ιδιαίτερες ανάγκες του σκύλου για βιταμίνες ώστε να μπορεί ο οργανισμός να επεξεργάζεται τα πρώτα.

Σε σκύλους με διάφορα προβλήματα υγείας, ηλικιωμένα σκυλιά και κουτάβια, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις ειδικές ανάγκες για βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα με φυσικά συμπληρώματα.


Πως αναγνωρίζουμε μια καλή ξηρά τροφή ή κονσέρβα;

Μια καλής ποιότητας ξηρά τροφή ή μια ποιοτική κονσέρβα αναφέρει αναλυτικά τα συστατικά και τις ποσότητες από πρωτεΐνες, λιπαρά, τέφρα, ίνες, υγρασία και τα πιο σημαντικά μέταλλα και βιταμίνες.
Οι κατασκευαστές ζωοτροφών είναι υποχρεωμένοι βάσει του νόμου, να αναγράφουν τα στοιχεία της ζωοτροφής αναλυτικά στη συσκευασία.

  • Ακατέργαστες πρωτεΐνες: τουλάχιστον 18% (συνήθως 20 -26%)
  • Ακατέργαστο λίπος: τουλάχιστον 5% (συνήθως 6-17%)
  • Ακατέργαστη τέφρα: λιγότερο από 10% (συνήθως 4,7-8,7
  • Ακατέργαστες ίνες: τουλάχιστον 1% (συνήθως 2-4%)
  • Ασβέστιο: 0,8 – 1,2g
  • Φώσφορο: 0,6 – 0,9g
  • Νάτριο: 0,4 – 0,9g
  • Βιταμίνη A: 850 – 1700 IU
  • Βιταμίνη D: 85 – 170 IU
  • Βιταμίνη E: 8mg

Οι αναλυτικές τιμές στη πλειοψηφία των τροφών που υπάρχουν στην αγορά βρίσκονται μέσα στα επιτρεπόμενα όρια, επομένως είναι δύσκολο να τα χρησιμοποιήσουμε ως το μοναδικό κριτήριο μίας τροφής.

Πως αναγνωρίζουμε μια καλή ξηρά τροφή

Υπάρχουν πολλά στη ετικέτα ενός προϊόντος που μπορεί να παρασύρουν τον κηδεμόνα σκύλου. Για παράδειγμα, μπορεί σε μια ετικέτα να γράφεται: φρέσκο κοτόπουλο, κριθάρι, καλαμπόκι, σιτάρι… αυτό δεν ακούγεται άσχημο αλλά είναι πολύ πιθανό το ποσοστό του φρέσκου κοτόπουλου να είναι λίγο μεγαλύτερο από το ποσοστό του κάθε δημητριακού, δηλαδή: 11% φρέσκο κοτόπουλο, 10% κριθάρι, 10% καλαμπόκι, 10% σιτάρι… το οποίο σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας μια τροφή φτωχή σε κρέας (11%) και πλούσια σε υδατάνθρακες (30%).

Όσο πιο αναλυτική είναι η περιγραφή της ετικέτας, τόσο πιο ευδιάκριτα είναι τα συστατικά της. (Για παράδειγμα, μυικό κρέας κοτόπουλου, αλεύρι από κρέας αρνιού, λάδι από άγριο σολομό)

Για τις ζωοτροφές που παράγονται στην ΕΕ, ο νόμος για τα τρόφιμα καθορίζεται από την ονομασία των κρεάτων που υπάρχουν μέσα σε μια τροφή. Διακρίνονται σε κρέας και υποπροϊόντα κρέατος.
Κρέας είναι το κρέας από τη μυική μάζα, είτε αναφέρεται σε μορφή αλευριού είτε σαν φρέσκο κρέας. Υποπροϊόντα κρέατος (Κ3) αποτελούνται από τα απόβλητα σφαγής και παραπροϊόντα σφαγείων, υπολείμματα τροφών που δεν είναι κατάλληλα για την ανθρώπινη κατανάλωση και προϊόντα που δεν έχουν ζήτηση στη αγορά των ανθρώπινων τροφίμων (γλώσσα, πατσά κ.τ.λ.)

Μια ποιοτική ξηρά τροφή περιέχει αλεύρι από κρέας και κατά προτίμηση με την ονομασία του είδος κρέατος, π.χ. αλεύρι από κρέας κοτόπουλου.
Όταν διαβάσουμε ότι η τροφή περιέχει 20% φρέσκο κρέας, πρέπει να αναλογιστούμε ότι με την επεξεργασία του κρέατος και την αλευροποίησή του χάνει το 60% των υγρών που περιέχει. Έτσι, 20% φρέσκο κρέας αντιστοιχεί σε λιγότερο από 10% αλεύρι από κρέας.

Επίσης είναι καλό να αποφύγουμε προϊόντα που αναφέρουν οτι περιέχουν φυτικά υποπροϊόντα χωρίς ακριβή περιγραφή. Συνήθως αποτελούνται από φτηνά φυτικά υλικά όπως πριονίδια και φλούδες από φιστίκια.

Οι φυτικές ίνες που χρειάζεται ο σκύλος για τη πέψη του πρέπει να προέρχονται από δημητριακά και λαχανικά.


barf διατροφη σκυλου

Πως αναγνωρίζουμε μια πλήρη έτοιμη τροφή B.A.R.F.?

Η B.A.R.F. προέρχεται από την Αμερική και σημαίνει Bone and Raw Food. Δηλαδή διατροφή που φτιάχνεται από κόκαλα και ωμό κρέας. Το σκεπτικό είναι να μιμηθούμε τη φυσιολογική διατροφή του πρόγονου του σκύλου, του λύκου και του άγριου σκύλου, με το τάισμα από φρέσκο κρέας, εντόσθια, κόκαλα και λαχανικά, φρούτα και βότανα.

Μια ποιοτική έτοιμη τροφή B.A.R.F. αποτελείται από 2/3 κρεατικές πηγές (μυικό κρέας, εντόσθια, κόκαλο, λιπαρά και 1/3 φυτικές πηγές (λαχανικά, φρούτα, βότανα), οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στην ετικέτα της συσκευασίας.


Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που γίνονται στη διατροφή των σκύλων;

Treats και λιχουδιές

Οι λιχουδιές δεν είναι μόνο η πρώτη αιτία για την παχυσαρκία των σκύλων, αλλά οδηγούν και σε μια ανισορροπία των διατροφικών ουσιών που καταναλώνει ο σκύλος.

Έλλειψη απαραίτητων λιπαρών.

Ο οργανισμός του σκύλου είναι δομημένος για να μεταβολίσει μεγάλες ποσότητες λιπαρών. Η έλλειψη και οι λανθασμένες αναλογίες σε Ω6 και Ω3 λιπαρών προκαλούν προβλήματα στο δέρμα και την δραστηριότητα του σκύλου.

Μεγάλες ποσότητες σιτηρών.

Προβλήματα στο σκελετό, στο τρίχωμα και στο γαστρεντερικό προέρχονται από υπερδοσολογία σιτηρών στη διατροφή του σκύλου μας.

Υψηλή πρωτεΐνη

Η μακροχρόνια υψηλή ποσότητα σε πρωτεΐνες οδηγεί σε προβλήματα στα νεφρά και την ανάπτυξη.

Υψηλές θερμίδες

Η μακροχρόνια υπερκατανάλωση θερμίδων οδηγεί σε παχυσαρκία και επομένως σε πολλά προβλήματα που συνδέονται με την συγκεκριμένη πάθηση.


Ποιές είναι οι ασθένειες που συνδέονται άμεσα με τη διατροφή του σκύλου;

ασθένειες που συνδέονται άμεσα με τη διατροφή του σκύλου

Αλλεργίες και δερματικά προβλήματα

Πολλές αλλεργίες και δερματικά προβλήματα έχουν τη ρίζα τους σε εντερικά προβλήματα, σε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σε λανθασμένες αναλογίες λιπαρών στην διατροφή.

Ένα ειδικό διατροφολόγιο με Ω3 λιπαρά και μαγιά μπύρας, το οποίο περιέχει Βιταμίνες Β, βιοτίνη και απαραίτητα αμινοξέα έχει ιδιαίτερη σημασία για σκυλιά που υποφέρουν από κοκκινίλες και ξεροδερμία.

Παχυσαρκία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παχυσαρκία στο σκύλο οφείλεται στην υπερκατανάλωση θερμίδων σε σχέση με την δραστηριότητα του. Με τη μείωση της ενέργειας στη διατροφή, φροντίζοντας παράλληλα τη πρόσληψη σε απαραίτητα λιπαρά, βιταμίνες, και μέταλα, αποφεύγουμε πολλές ασθένειες που προκύπτουν από το υπερβολικό βάρος.

Προβλήματα στις αρθρώσεις και στο σκελετό

Ειδικά σε σκύλους με προδιαγραφές εμφάνισης δυσπλασίας, η έλλειψη ή υπερδοσολογία διαφόρων βιταμίνων και μετάλλων οδηγεί μακροχρόνια σε σοβαρά προβλήματα του σκελετού. Ειδικά σε κουτάβια και σε σκύλους στην ανάπτυξη, οι ανισορροπίες στο ασβέστιο-φώσφορο, η έλλειψη Βιτ. D και Βιτ. Α, προκαλούν μόνιμες βλάβες στους ιστούς και το σκελετό.


Η προσφορά της επιστήμης της διατροφολογίας.

Η επιστήμη της διατροφολογίας δεν έχει κάνει μόνο πολλές ανακαλύψεις στην ανθρώπινη διατροφή, αλλά ανιχνεύει και προσδιορίζει τις ανάγκες του σκύλου για θρεπτικές ουσίες και τον τρόπο να τις καλύψουμε.

Στη πράξη, ο διατροφολόγος υπολογίζει, λαμβάνοντας υπόψιν όλα των στοιχεία του σκύλου (βάρος, ασθένεια, δραστηριότητα και άλλα), τις ακριβείς ιδανικές ανάγκες του σκύλου και σχεδιάζει ένα διατροφολόγιο που καλύπτει τις συγκεκριμένες ανάγκες.

Η σωστή διατροφή βοηθάει το σκύλο να συντηρεί το σωστό βάρος, εξασφαλίζει ένα δυνατό ανοσοποιητικό και προστατεύει το σκύλο μας από διάφορες ασθένειες.

Ένα ειδικό διατροφολόγιο μπορεί να βοηθήσει το σκύλο, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα σε περιπτώσεις φαρμακευτικής αγωγής αλλά και να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες ανάλογα με το είδος της ασθένειας.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Eάν έχετε απορίες σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδω.

Εάν θέλετε να ελέγξετε τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0