ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Ποιά είναι η σωστή διατροφή για σκυλιά με υποθυρεοειδισμό;

Η διατροφή για σκυλιά με διάγνωση υποθυροειδισμού

Όλο και πιο συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με σκύλους που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό και ακολουθούν μία φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα όμως με την φαρμακοθεραπεία, η κατάλληλη διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον θυρεοειδή να ξαναβρεί την υγιή του κατάσταση.

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας;

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας στην περιοχή του λαιμού ο οποίος παράγει ορμόνες που επηρεάζουν σχεδόν όλα τα όργανα. Η βασική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι η αποθήκευση του ιωδίου και ο σχηματισμός των ορμονών της θυροξίνης (Τ4), της τριιωδοθυρονίνης (Τ3) και της καλσιτονίνης. Επίσης σχετίζεται με κάποιες ορμόνες που επιδρούν στη λειτουργία του εγκεφάλου (TRS και TSH).
Σήμερα γνωρίζουμε πως με μία κατάλληλα σχεδιασμένη διατροφή μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα και των θυρεοειδικών ορμονών.

Τι πρέπει να περιέχει μία τέτοια διατροφή;

  • Πρωτεϊνες: η έλλειψη πρωτεϊνών προκαλεί μείωση της θυροξίνης.
  • -Ιχνοστοιχεία: το σέλινο, για παράδειγμα, υποστηρίζει τον μεταβολισμό του θυρεοειδούς τόσο στη μετατροπή του Τ4 όσο και ως αντιοξειδωτικό. Η απουσία του σέλινου στη διατροφή οδηγεί σε αυξημένες συγκεντρώσεις της θυροτροπίνης (TSH) και του Τ4 και σε μειωμένες συγκεντρώσεις του Τ3 στο αίμα καθώς παρεμποδίζεται η μετατροπή του Τ4 σε Τ3.
  • Ψευδάργυρος και σίδηρος: η ανεπάρκεια του ψευδάργυρου και του σιδήρου προκαλεί μειωμένες τιμές Τ3. Από την άλλη, η υπερχορήγηση ψευδάργυρου μπορεί να κάνει τον θυρεοειδή αδένα να γίνει υπερδραστήριος.
  • Ιώδιο: το ιώδιο συμβάλει σημαντικά στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Διάφορες ουσίες, όπως για παράδειγμα τα θειοκυανικά και υπερχλωρικά ιόντα τα οποία βρίσκουμε σε διάφορους τύπους φασολιών και φυστικιών, μπορούν να εμποδίσουν τη λήψη ιωδίου στον θυρεοειδή. Το ίδιο πρόβλημα μπορούν να δημιουργήσουν και οι αυξημένες ποσότητες νιτρικών μέσα στο πόσιμο νερό ή στη διατροφή

Τι προσέχουμε στη διατροφή στην περίπτωση που ο σκύλος λαμβάνει ορμόνες λόγω υποθυρεοειδισμού;

Καθώς το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφηση των θυρεοειδικών ορμονών, θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον μισής ώρας μεταξύ του ταϊσματος και της χορήγησης του φαρμάκου. Οι μεγάλες ποσότητες ασβεστίου μειώνουν επίσης την απορρόφηση του ιωδίου.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα σκυλιά με υποθυρεοειδισμό έχουν μικρότερη ανάγκη για πρωτεϊνες όταν λαμβάνουν Τ4. Τέλος, το ιώδιο θα πρέπει να προστίθεται με σταθερές δόσεις, γιατί οι διακυμάνσεις στη δοσολογία μπορούν να κάνουν τον θυρεοειδή προσωρινά ανενεργό.
Παρά το γεγονός ότι ο υποθυρεοειδισμός δεν είναι μία πάθηση που εμφανίζεται μόνο εξαιτίας της διατροφής, ένα σωστό διατροφολόγιο εντούτοις μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία του.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε ένα ειδικό διαιτολόγιο για το σκύλο σας, πατήστε εδώ.

 

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0