Το όνομα της πάστας προέρχεται από το κύριο συστατικό, το κουρκούμι.
Το κουρκούμι έχει πολλές θετικές ενέργειες, όπως:
– Αντιφλεγμονώδες
– Αντιοξειωτικό (για αυτό χρησιμποιείται και για θεραπεία καρκίνου)
– Αντιβιωτική δράση
– Ανακουφίζει τα συμπτώματα των αλλεργιών
– Για πόνους των αρθρώσεων
– Θετική δράση στο γαστρεντερικό (τυμπανισμός, γαστρίτιδες, φλεγμονές)
Για να μεταβολιστεί ο κουρκουμάς καλά από τον οργανισμό χρειάζεται Πιπερίνη και λάδι. Η Πιπερίνη, η οποία υπάρχει στο μαύρο πιπέρι, καθυστερεί το μεταβολισμό του κορκουμιού στο συκώτι, ώστε να μπορεί να το απορροφήσει πιό καλά ο οργανισμός.
Το λάδι καρύδας, από την άλλη, είναι κατάλληλο λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε λαυρικό οξύ, το οποίο λειτουγεί εναντίων των ενσωματικών παρασίτων.
Συνταγή:
50g Bio – κουρκούμι (τριμμένο)
240ml νερό
1/2 – 1 κουτάλι του γλυκού μαύρο πιπέρι
55g Bioλογικό λάδι καρύδας
Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το τριμμένο κουρκούμι.
– Ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να πήξει λίγο. Προσοχή: δεν πρέπει να βράζει.
– Όταν έχει πήξει το μείγμα, προσθέτουμε το λάδι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
– Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι.
– Το συντηρούμε στο ψυγείο.
Η πάστα κουρκουμά κρατάει περίπου 2 εβδομάδες στο ψυγείο.
Δοσολογία:
Μικρά και μεσαία σκυλιά: 1/4 – 1/2 κουτάλι του γλυκού / ημέρα.
Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες
Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.