ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Αγκινάρα της Ιερουσαλήμ / Τοπιναμπούρ (Helianthus Tuberosus): Πώς μπορεί να βοηθήσει το σκυλί μας;

Αγκινάρα Ιερουσαλήμ

Στην πραγματικότητα η αγκινάρα Ιερουσαλήμ δεν έχει καμία σχέση με την Ιερουσαλήμ και με την αγκινάρα που γνωρίζουμε. Η πραγματική καταγωγή του Τοπιναμπούρ είναι η νότια Αμερική, όπου καλλιεργείται από την αρχαιότητα από ιθαγενείς Ινδιάνους.

Τι κάνει την αγκινάρα τόσο υγιεινή για τα σκυλιά μας;

Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ περιέχει σημαντικές πρεβιοτικές ίνες και πιό συγκεκριμένα είναι πολύ πλούσια σε ινουλίνη. Η ινουλίνη είναι ένα άπεπτο πολλαπλό σάκχαριο μακριάς αλυσίδας (πολυσακχαρίδια), η οποία διασπάται μόνο στο παχύ έντερο, παράγωντας υγιή μπιφιδοβακτήρια.

Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης της Τοπιναμπούρ μπορεί, σε τακτική κατανάλωση, να μειώσει το επίπεδο λιπιδίων στο αίμα.

Οι ισχυρές δευτερογενείς φυτικές ουσίες* της αγκινάρας της Ιερουσαλήμ

  1. Πολυφαινόλες
  2. Χολίνες
  3. Σαπωνίνες
  4. Βεταϊνες

προστατεύουν το σώμα από επιβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Η αγκινάρα Ιερουσαλήμ θεωρείται μία από τις υψηλότερες φυτικές πηγές του σιδήρου, για αυτό το λόγο υποστηρίζει το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, βοηθάει στη πρόληψη αναιμίας και στην υποστήριξη της υγείας των νεφρών.

Επίσης είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο ρυθμίζει την περιεκτικότητα σε νερό στα κύτταρα υποστηρίζοντας έτσι την καλή λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών.

Τέλος, το μαγνήσιο που περιέχει το λαχανικό βοηθάει στην χαλάρωση του μυικού συστήματος και φροντίζει για ένα ήρεμο νευρολογικό σύστημα.

Σε ποιά προβλήματα υγείας μπορεί να βοηθήσει η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ;

Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ χρησιμοποιείται ώς συμπλήρωμα διατροφής για σκυλιά που

  • υποφέρουν από δυσκοιλιότητα
  • έχουν προβλήματα συκωτιού
  • πάσχουν από διαβήτη
  • παθαίνουν πολύ συχνές διάρροιες
  • είναι υπέρβαρα

Σε ποιά μορφή μπορούμε να προσθέσουμε την αγκινάρα της Ιερουσαλήμ στο πιάτο του σκυλιού μας;

Φρέσκο

Το ιδιαίτερο λαχανικό, το οποίο έχει, ανάλογα με το χρώμα του, διάφορες γεύσεις (λευκός βολβός έχει ελαφριά γεύση καρυδιού, ο κόκκινος βολβός έχει γεύση αγκινάρας και ο βολβός που μοιάζει με τζίντζερ έχει γεύση πάτάτας) μαγειρεύεται όπως η γνωστή μας πατάτα. Για τα σκυλιά προτείνουμε να γίνεται βραστή και στην συνέχεια την κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Σκόνη

Για ευαίσθητα σκυλιά, λόγω της έλλειψης του λαχανικού από την αγορά και για δική μας διευκόλυνση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αγκινάρα της Ιερουσαλήμ αποξηραμένη σε μορφή σκόνης.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν προσφέρουμε στο σκύλο μας Τοπιναμπούρ

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα – Διατροφολόγος κατοικιδίων ζώων

Εάν έχετε απορίες σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP
Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ
Wishlist

ΣΥΝΔΕΣΗ

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Το καλάθι μου 0