ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Ποιές είναι οι πιο σημαντικές βιταμίνες για τον σκύλο μας;

Ποιές είναι οι πιο σημαντικές βιταμίνες για τον σκύλο μας

Οι βιταμίνες είναι μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο σκύλος μας για την σωστή λειτουργία του οργανισμού του. Ενώ ο άνθρωπος και ο σκύλος έχουν παρόμοιες ανάγκες για ιχνοστοιχεία, οι ανάγκες τους για βιταμίνες διαφέρουν σημαντικά.
Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις βιταμίνες σε δύο μεγάλες ομάδες: τις υδατοδιαλυτές και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Αντίθετα με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, ο σκύλος δεν μπορεί να αποθηκεύει τις υδατοδιαλυτές άρα πρέπει να τις καταναλώνει μέσα από την καθημερινή του διατροφή.

Ποιες είναι οι βασικές υδατοδιαλυτές βιταμίνες;

  1. Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη): Η Β12 συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του σώματος, μεταξύ άλλων βοηθάει τον οργανισμό να μετατρέπει τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά σε ενέργεια και είναι απαραίτητη για την παραγωγή των κυττάρων του αίματος. Η έλλειψη της Β12 προκαλεί αναιμία, ανεπάρκεια οξυγόνου στον οργανισμό και αύξηση της καρδιακής πίεσης. Επίσης η μακρόχρονη έλλειψη προκαλεί βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ειδικότερα, σκυλιά με εντερικά προβλήματα (π.χ. διάρροιες) κινδυνεύουν από έλλειψη Β12. Ο οργανισμός του σκύλου δεν μπορεί να παράγει από μόνος του την Β12 και για αυτό ο σκύλος θα πρέπει να καταναλώνει τρόφιμα που την περιέχουν όπως είναι το μυϊκό κρέας, το ψάρι, οι κρόκοι αυγών, τα φύκια και η μαγιά μπύρας.
  2. Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): Η Β2 βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, στο συκώτι, στο σπανάκι, στο μήλο, στο μυϊκό κρέας και στο ψάρι. Τα πρώτα σημάδια που μαρτυρούν ότι ο σκύλος μας έχει έλλειψη από Β2 είναι τα σπασμένα νύχια, η υπερβολική τριχόπτωση, η κοπροφαγία, οι σπασμοί στα πίσω άκρα και τα κόκκινα μάτια. Η μακρόχρονη έλλειψη προκαλεί προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ανικανότητα αναπαραγωγής
  3. Βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ): Η Β9 παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων και στην επεξεργασία των πρωτεϊνών. Επίσης προστατεύει τον σκύλο μας από ενδοπαράσιτα. Όταν ο σκύλος μας έχει έλλειψη από Β9 παρουσιάζει αλλαγές στο δέρμα, χάνει βάρος και έχει φουσκώματα στη γλώσσα. Πλούσια σε Β9 είναι τα πράσινα λαχανικά και η μαγιά μπύρας. Σε μικρότερες ποσότητες μπορούμε να την εντοπίσουμε επίσης στο συκώτι και στους ηλιόσπορους.
  4. Βιταμίνη Η (βιοτίνη): Η βιοτίνη είναι για τον σκύλο μας η βιταμίνη που φροντίζει για ένα λαμπερό τρίχωμα και γερά νύχια. Όταν ο σκύλος μας υποφέρει από φαγούρες, πυτιρίδα, αλωπεκία και αλλεργίες είναι πολύ πιθανό να έχει έλλειψη βιοτίνης. Η βιοτίνη βρίσκεται κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, εντόσθια και όσπρια.
  5. Βιταμίνη C: αντίθετα με τον άνθρωπο, ο οργανισμός του σκύλου έχει την δυνατότητα να παράγει απο μόνος του την βιταμίνη C. Σε περίπτωση όμως προβλημάτων του εντέρου, χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών ή επεμβάσεων χρειάζεται να λάβει την βιταμίνη μέσα από διάφορες ουσίες όπως κυνόροδο, φύκια, καρότα και άλλα.

Ποιές είναι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες;

Η βιταμίνες Α, D, E και Κ ανήκουν στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμίνων οι οποίες περνάνε με τα λιπαρά της τροφής στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου, στην κυκλοφορία του αίματος και στα όργανα. Τα νεφρά, το συκώτι και οι αποθήκες λίπους μπορούν να αποθηκεύουν αυτές τις βιταμίνες ώστε o οργανισμός να μπορεί να διαχειριστεί μικρόχρονες ελλείψεις.

Βιταμίνη Α

H βιταμίνη Α είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την όραση, τον σκελετό, το δέρμα και την ανάπτυξη του εμβρύου και του πλακούντα. Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε ζωικές και φυτικές πηγές. Ενω η βιταμίνη Α από ζωικές πηγές μεταβολίζεται άμεσα μέσα στο λεπτό έντερο, η βιταμίνη Α από φυτικές πηγές (βήτα-Καροτίνη) μετατρέπεται πρώτα στη χλωρίδα του εντέρου σε βιταμίνη Α (ρετινόλη) ωστε να μπορεί να την χρησιμοποιεί ο οργανισμός. Πηγές της βήτα-Καροτίνης είναι τα πράσινα λαχανικά, το καρότο και η γλυκοπατάτα. Οι πιο πλούσιες ζωικές πηγές σε βιταμίνη Α είναι το συκώτι και τα νεφρά.

Βιταμίνη D

H καθημερινή ανάγκη για βιταμίνη D σε ένα ενήλικο σκυλί ανέρχεται σε 0,25 mg ανα κιλό σωματικού βάρους. Στα κουτάβια και σε σκυλιά σε ανάπτυξη αυτή η ποσότητα διπλασιάζεται. Αντίθετα με τον άνθρωπο, ο σκύλος δεν έχει την δυνατότητα να μετατρέπει στο δέρμα το φως του ήλιου σε βιταμίνη D. Η έλλειψη βιταμίνης D στα κουτάβια προκαλεί ραχίτιδα και τα οστά γίνονται πιο μαλακά. Ενώ αντίθετα, μία υπερδοσολογία βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρωση. Ενήλικα σκυλιά που έχουν έλλειψη βιταμίνης D παθαίνουν οστεοπόρωση. Η βιταμίνη D ρυθμίζει την ορμόνη της σεροτονίνης (η ορμόνη της ευτυχίας) και η έλλειψή της έχει άμεσες συνέπειες στην ψυχολογική κατάσταση του σκύλου μας. Πλούσια σε βιταμίνη D είναι προϊόντα σε ψάρι.

Βιταμίνη Ε

Η ανάγκη του σκύλου μας για βιταμίνη Ε εξαρτάται από την ποσότητα των ακόρεστων λιπαρών οξέων που υπάρχουτν στη διατροφή του και από την καθημερινή δραστηριότητα του. Αθλητικά σκυλιά και σκυλιά με προβλήματα καρδιάς ή κινητικά προβλήματα έχουν αυξημένες ανάγκες από Βιταμίνη Ε. Τρόφιμα από ζωικές πηγές δεν περιέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε, οποτε είναι σημαντικό να περιέχει η διατροφή του σκύλου μας λάδια και σπόρους από σιτηρά, π.χ. λιναρόσπορους.

Βιταμίνη Κ

Ο οργανισμός ενός υγιούς σκύλου μπορεί να παράγει από μόνος του την βιταμίνη Κ. Σε περίπτωση όμως που πάσχει ο σκύλος από γαστρεντερίτιδα, διάρροια ή παίρνει αντιβίωση αυτή η δυνατότητα χάνεται. Η βιταμίνη Κ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον μεταβολισμό στα κόκαλα και για την πήξη του αίματος. Τρόφημα πλούσια σε βιταμίνη Κ είναι το αλέυρι από ψάρι, το συκώτι και τα πράσινα μερη απο φυτά και λαχανικά.

Η διατροφή του σκύλου δεν πρέπει να περιέχει μόνο την σωστή ποσότητα από πρωτεϊνες, υδατάνθρακες και λιπαρά αλλά να καλύπτει και τις ιδιαίτερες ανάγκες του σκύλου για βιταμίνες ώστε να μπορεί ο οργανισμός να επεξεργάζεται τα πρώτα.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 1