ΑΝΑΤΡΟΦΗ

Κουτάβι: Επτά λάθη που κάνουμε στη διατροφή και την ανατροφή του

Κουτάβι: Επτά λάθη που κάνουμε στη διατροφή και την ανατροφή του

Ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατροφή, αλλά και στην ανατροφή, του κουταβιού πρέπει να δώσει ο ιδιοκτήτης/κηδεμόνας του, καθώς έτσι διασφαλίζει την υγεία και τη μακροζωία του.

Τα μεγαλύτερα λάθη που γίνονται σε αυτές τις δύο περιπτώσεις από όσους έχουν κουτάβι.

Μία ισορροπημένη διατροφή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κουταβιού μας, αλλά και ένα μεθοδικό πρόγραμμα με τη σωστή αντιστοιχία μεταξύ του χρόνου απασχόλησης και ξεκούρασης, αποτελούν τις βάσεις για την απρόσκοπτη ανάπτυξη ενός κουταβιού. Παράλληλα, είναι η καλύτερη «επένδυση» για ένα υψηλό προσδόκιμο ζωής, απαλλαγμένο από προβλήματα υγείας.Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε στη διατροφή και την ανατροφή του κουταβιού Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στη διατροφή αλλά και την ανατροφή ενός κουταβιού, είναι τα εξής:

  1. Χορήγηση τροφής υψηλής διατροφικής αξίας
  2. Έλλειψη, υπέρ-χορήγηση, ή λάθος αναλογίες ασβεστίου ή/και φωσφόρου
  3. Απότομη αλλαγή διατροφής
  4. Υπέρ-χορήγηση χημικών ουσιών (φάρμακα, εμβόλια, αποπαρασιτώσεις)
  5. Απουσία οργανωμένου προγράμματος φαγητού/δραστηριοτήτων/ύπνου
  6. Υπερβολική άσκηση
  7. Υπερπροστασία

Τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται 

Η κατανάλωση μιας τροφής υψηλής διατροφικής αξίας έχει ως απόρροια την ανάπτυξη του σκελετού σε μικρό χρονικό διάστημα, ή την εμφάνιση παχυσαρκίας στο κουτάβι.

Η απότομη σκελετική ανάπτυξη και η παχυσαρκία είναι οι κύριες αιτίες για μελλοντικά προβλήματα υγείας, όπως δυσπλασίες, αρθριτικά, καρδιοπάθειες, διαβήτης, υπέρ ή υποθυρεοειδισμός, και άλλα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις ποσότητες λήψης ασβεστίου και φωσφόρου, καθώς και στις αναλογίες μεταξύ τους. Μία ακατάλληλη δοσολογία, για το συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης του κουταβιού, αποτελεί την κύρια αιτία για μελλοντικά σκελετικά προβλήματα.

Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε την απότομη αλλαγή της διατροφής που, πολλές φορές, προκαλεί γαστρεντερίτιδες. Για την αντιμετώπισή τους χρειάζεται να χορηγήσουμε στο κουτάβι αντιβίωση, η οποία, με τη σειρά της, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ακόμη, πρέπει να έχουμε υπόψη πως οι συχνές διάρροιες είναι η πρώτη αιτία για την εμφάνιση μελλοντικών αλλεργιών.

Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου και χρόνου ξεκούρασης οδηγεί το κουτάβι μας σε μία κατάσταση υπερέντασης. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι, το κουτάβι να τρέχει σαν τρελό γύρω – γύρω, κάνοντας απρόβλεπτες κινήσεις που μπορεί να του προκαλέσουν μικροτραυματισμούς.

Η υπερβολική χορήγηση χημικών σκευασμάτων (εμβόλια, αποπαρασιτικά, κ.λπ) βλάπτουν την ευαίσθητη χλωρίδα του εντέρου, με αποτέλεσμα το κουτάβι να μη μπορεί να μεταβολίσει τα θρεπτικά στοιχεία της διατροφής του και, επομένως, να αποκτήσει ένα πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην άσκηση λόγω έλλειψης μυϊκής μάζας. Η απότομη αύξηση σωματικής άσκησης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα στον σκελετό τους.

Μία υπερπροστατευτική συμπεριφορά εκ μέρους μας, λόγω ανασφάλειας ή φοβιών (π.χ. μικροβιοφοβία), δεν επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα του κουταβιού να αναπτυχθεί σωστά, καθώς το εμποδίζουμε να εκτεθεί  στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και, κατά συνέπεια, να χτίσει την άμυνα του οργανισμού του.

Εν κατακλείδι, τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σκύλος μας έχουν τις ρίζες τους στους πρώτους μήνες της ζωής του, δηλαδή στην περίοδο της ανάπτυξής του.

Σήμερα, κάθε κηδεμόνας κουταβιού έχει τη δυνατότητα να συμβουλεύεται ειδικούς σχετικά με τις ιδιαίτερες ανάγκες του ζώου του, προκειμένου να περιορίσει τις πιθανότητες εμφάνισης μελλοντικών προβλημάτων υγείας.

Επιμέλεια κειμένου: Δώρα Αβράμπεκη

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν θέλετε να ελέγξουμε τη διατροφή του κουταβιού σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0