Ταϊζω τον σκυλο μου με ξηρα τροφη. Τι μπορει να μου προσφερει ενα διατροφολογιο;

Σε αυτή την περίπτωση ελέγχουμε την τροφή σας, αν είναι πλήρης και κατάλληλη για τον σκύλο σας, και φροντίζουμε να έχετε μία επιστημονική και ανεξάρτητη καθοδήγηση. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Για ποια μορφη τροφης δημιουργειται ενα διατροφολογιο;

Μπορούμε να φτιάξουμε διατροφολόγιο για όλες τις μορφές τροφών: BARF, μαγειρευτό, ξηρά τροφή σε συνδιασμό με μαγειρευτό. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τι πρεπει να προσεχω εαν αποφασισω να μαγειρεψω για το σκυλο μου;

Πάνω από όλα, πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, ώστε το σκυλί σας να μην πάσχει απόυποσιτισμό.

Μπορώ να ταϊζω τον σκύλο μου περισσεύματα από το φαγητό μου;

Δεν κάνει κακό να του δίνουμε και κάτι από το πιάτο μας. Ένας σκύλος δεν πρέπει όμως να τρέφεται μόνο από τα δικά μας περισσεύματα, διότι είναι σίγουρο οτι έτσι θα παρουσιαστεί υποσιτισμός.

Πώς διαλέγω την σωστή ξηρά τροφή για τον σκύλο μου;

Η τροφή πρέπει να ταιριάζει στην φυλη, στην ηλικία, στις περιβαλλοντικές συνθήκες και στην άσκηση του σκύλου σας.

Υποσχέσεις όπως ”πλούσιο σε φρέσκο κρέας, φυσικά υλικά” ή ”χωρίς χημικά πρόσθετα” δεν είναι ουσιαστικά κριτίρια επειδή δεν λένε τίποτα για την ποιότητα των υλικών ή τη θρεπτικότητα.

Πρεπει να καθαρισω τα δοντια του σκυλου μου;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε σκυλιά με κοντή μουσούδα είναι συνήθως απαραίτητο, ενώ σε σκυλιά με μακριά μουσούδα εξαρτάται πολύ από το είδος τροφής που καταναλώνει και τον τρόπο που την καταναλώνει.

Κανει ο σκυλος μου να τρωει τροφη για γατες;

Τα σκυλιά μας έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες προτιμήσεις όσον αφορά στη διατροφή τους. Σε ένα όμως πράγμα συμφωνούν όλα τα σκυλιά: είναι η τροφή για γάτες! Δεν υπάρχει σχεδόν καμία άλλη τροφή που να τους αρέσει τόσο πολύ όσο η γατοτροφή. Η γατοτροφή όμως είναι κατάλληλη για εκείνα;

Πρέπει να ξέρουμε ότι η σύνθεση της γατοτροφής και της σκυλοτροφής διαφέρει ουσιαστικά σε ό,τι αφορά πρωτεϊνες, λιπαρά, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η ποσότητα σε πρωτεϊνη και λιπαρά είναι πολύ πιο υψηλή στις γατοτροφές. Μερικά σκυλιά αντιδρούν στις αυξημένες ποσότητες πρωτεϊνης και λιπαρών με διάρροιες και εμετούς. Στην  χειρότερη περίπτωση όπου ο σκύλος τρέφεται αποκλειστικά με γατοτροφή για πολύ μεγάλο διάστημα μπορεί να πάθει παγκρεατίτιδα η οποια δεν είναι μόνο επώδυνη αλλά μπορεί να είναι και θανατηφόρα. Να σκεφτουμε επισης ότι η γατοτροφή, επειδη είναι πιο πλούσια σε θερμίδες, οδηγεί και σε παχυσαρκία.