ΥΓΕΙΑ
Posted in

Δυσπλασία ισχίου σε σκύλο.

Δυσπλασία ισχίου σε σκύλο.
Posted in

Τι είναι η δυσπλασία του ισχίου;

Η δυσπλασία του ισχίου ονομάζεται η χαλάρωση των μυών του σκελετικού ιστού και των συνδέσμων που στηρίζουν την άρθρωση του ισχίου. Οι περισσότεροι σκύλοι με δυσπλασία του ισχίου γεννιούνται με φυσιολογικές αρθρώσεις και αποκτούν την χαλαρή σύνδεση των στοιχείων στη περίοδο της ανάπτυξής τους. Η δυσπλασία οφείλεται είτε σε γενετικούς παράγοντες, είτε σε ένα συνδυασμό λανθασμένης διατροφής, περιβαλλοντικών συνθηκών διαβίωσης και υπερβολικής άσκησης. Ειδικά οι μεγαλόσωμες φυλές όπως Rottweiler, Labrador, Golden Retriever, Γερμανικά Ποιμενικά, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη δυσπλασία των ισχίων.

Παράγοντες της δυσπλασίας του ισχίου

Γνωρίζουμε σήμερα ότι η δυσπλασία του ισχίου δεν οφείλεται μόνο στο γενετικό παράγοντα. Είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια. Επιπρόσθετα, ο βαθμός της δυσπλασίας του ισχίου δύναται να ελεγχθεί με κάποια προληπτικά μέτρα. Μπορούμε να παρέμβουμε στην ύπαρξη γονιδιακής δυσπλασίας, μέσω της διατροφής και τις περιβαντολλογικές συνθήκες διαβίωσης, έτσι ώστε η δυσπλασία να μην εξελίσεται σε μεγάλο βαθμό που συνδέεται με έντονα συμπτώματα.

Διατροφή

Στη περίοδο της ανάπτυξης το κουτάβι πολλαπλασιάζει το βάρος του κατά τους πρώτους μήνες ζωής της ζωής του ακόμα και 40 ή και 50 φορές ανάλογα με την φυλή. Η ισορροπημένη διατροφή σε ενέργεια, πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την καλή λειτουργία και ανάπτυξη του οργανισμού αλλά και για την ομαλή ανάπτυξη των ζωτικών οργάνων, του σκελετού των μυών και των αρθρώσεων. Η υπερδοσολογια ενέργειας, η έλλειψη βιταμινών, ιχνοστοιχεία και η ανεπάρκεια ποιοτικών ζωικών και φυτικών πηγών στη τροφή επηρεάζουν την εξέλιξη της γενετικής δυσπλασίας του ισχίου.

Τα μεγαλύτερα διατροφολογικά λάθη στη διάρκεια της ανάπτυξης είναι:

  • Υπερβολική προσφορά ενέργειας
  • Έλλειψη και υπερχορήγηση ασβεστίου
  • Έλλειψη και υπερχορήγηση Βιτ. Α
  • Έλλειψη και υπερχορήγηση Βιτ. D
  • Ανισορροπία Ω3-Ω6 λιπαρών
  • Δυσαναλογίες ζωικές και φυτικές ύλες

Περιβάλλον

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες διαβίωσης στη κρίσιμη ηλικία της ανάπτυξης δεν αποτελούν μόνο αιτία για την επιδείνωση της κληρονομικής δυσπλασίας, αλλά ευθύνονται για πολλά μυοσκελετικά προβλήματα, ανάμεσά τους και η δυσπλασία του ισχίου.

Το μυοσκελετικό σύστημα του σκύλου δεν είναι δομημένο να περπατά και είναι στέκεται στα οικιάκα δάπεδα, ειδικά στα ολισθηρά, όπως τα πλακάκια και το μάρμαρο. Για να εξασφαλίσει ευστάθεια στο οικιακό δάπεδο το κουτάβι δίνει κλίση στις πατούσες προς τα έξω έτσι ώστε να εξασφαλίσει περισσότερη επιφάνεια επαφής με το δάπεδο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαμορφώνεται το μυοσκελετικό σύστημα των ποδιών και των ισχίων με βάση τη παραμορφωμένη στάση σώματος.

Επιπρόσθετα, τα άλματα από και προς την οικοσκευή και τα οικιακά ολισθηρά σκαλοπάτια επιβαρύνουν το ευαίσθητο μυοσκελετικό σύστημα και εμποδίζουν την ισορροπημένη ανάπτυξή του.

Άσκηση

Η άσκηση σε ανοιχτό χώρο κατά την περίοδο της ανάπτυξης και η βόλτα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού και του μυϊκού συστήματος. Το έντονο παιχνίδι, ειδικά με μεγαλύτερα και πιο βαριά σκυλιά, είναι η πρώτη αιτία για μικροτραυματισμούς και ένας παράγοντας για της εξέλιξη της δυσπλασίας. Ακόμα και οι μεγάλες βόλτες επιβαρύνουν λόγω της έλλειψης μυϊκής μάζας, τις αρθρώσεις των κουταβιών.

Τα συμπτώματα της ασθένειας στο κουτάβι

Παρόλο που ο βαθμός της δυσπλασίας γίνεται με μια εξέταση ακτινογραφίας, υπάρχουν έντονα συμπτώματα της δυσπλασίας:

  • Χαλαρό περπάτημα στα πίσω άκρα (LSU Twist). Στο χαλαρό περπάτημα, ο σκύλος μας κουνάει όλο το πίσω μέρος του σώματός του.
  • Κίνηση Λαγός. Ο σκύλος ρίχνει το βάρος του σώματός του στα μπροστινά άκρα.
  • Ευαισθησία στο πίσω μέρος του σώματος. Ο σκύλος δείχνει ενοχλήσεις όταν τον ακουμπάμε στο πίσω μέρος του σώματός του.
  • Ο σκύλος κουτσαίνει. Ο σκύλος μας κουτσαίνει το πρώτο διάστημα μετά από ώρες χαλάρωσης και η κίνηση του βελτιώνεται όταν το σώμα του έχει ζεσταθεί.
  • Δυσκολίες στα εμπόδια: Ο σκύλος δυσκολεύεται ή αρνείται να ανεβαίνει σκάλες ή στο αυτοκίνητο. Αποφεύγει να περάσει ακόμα και μικρά εμπόδια όπως τοιχάκια και παρτέρια.
  • Ξαφνική εκδήλωση πόνου. Ο σκύλος σταματάει απότομα το παιχνίδι, δαγκώνοντας τις πίσω άκρες και κλαψουρίζοντας.
  • Άρνηση παρακολούθησης σε μεγαλύτερες βόλτες. Ο σκύλος σταματάει απότομα στη μέση της βόλτας και αρνείται να προχωρήσει.
  • Ξαφνική εκδήλωση πόνου (λαχάνιασμα, κλάμα)

Επίσης, παρατηρούνται συμπεριφορές και συμπτώματα όπως:

  • Δάγκωμα του ισχίου
  • Έντονο λαχάνιασμα
  • Άρνηση για βόλτα και παιχνίδι
  • Αλλαγή συμπεριφοράς (επιθετικότητα)
  • Σε μεγαλύτερης ηλικίας σκυλιά μπορούμε να παρατηρήσουμε οτι το μυικό σύστημα στα πίσω πόδια είναι ανεπαρκές.
  • Σε πολλά σκυλιά μεγαλύτερης ηλικίας χειροτερεύουν τα συμπτώματα με την αλλαγή του καιρού και σε συνθήκες επιβίωσης σε χώρους με υγρασία.

Τα συμπτώματα της ασθένειας διαφέρουν και εξαρτώνται από την ηλικία και τον βαθμό της ασθένειας. Κουτάβια και σκύλοι με δυσπλασία παρουσιάζουν συνήθως ένα συνδυασμό από συμπτώματα.

Δυσπλασία ισχίου σε σκύλο.

Ισορροπημένη διατροφή για τη πρόληψη της δυσπλασίας

Ενέργεια: Θερμίδες

Η ενέργεια που περιέχει η ημερήσια διατροφή του κουταβιού πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο ρυθμό της ανάπτυξης, το μεταβολισμό του κουταβιού, τις δραστηριότητες και τη προσωπικότητα του.

Το πιό μεγάλο λάθος σε αυτή τη περίοδο είναι η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή παραπάνω τροφή από ότι χρειάζεται ο οργανισμός. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από τα κυρίως γεύματα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις από τις πολλές “λιχουδιές” μεταξύ των γευμάτων. Πολλές φορές, χρησιμοποιώντας λιχουδιές για επιβράβευση στην εκπαίδευση, χάνουμε τον έλεγχο του συνόλου της τροφής.

Το πλεόνασμα ενέργειας μέσω της της τροφής προκαλεί πιό γρήγορη ανάπτυξη από την επιθυμητή, το οποίο δεν είναι αντιληπτό οπτικά: τα περισσότερα κουτάβια δεν πάσχουν από παχυσαρκία, απλώς μεγαλώνουν πιό γρήγορα από ό,τι πρέπει.

Η υπερδοσολογία ενέργειας δεν βλάπτει μόνο την αρμονική ανάπτυξη του σκελετού, αλλά οδηγεί και σε παχυσαρκία, η οποία είναι η πρώτη αιτία για μυοσκλετικά προβλήματα και καταπόνηση των αρθρώσεων με αποτέλεσμα τη προβληματική ανάπτυξή τους.Το πλεόνασμα θερμίδων (kcal) προκύπτει συνήθως από την ανισόρροπη διατροφης, τις λιχουδιές και τη δυσανάλογη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών ή έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Ασβέστιο-Φώσφορος

Η ανισορροπία μεταξύ των μετάλλων ασβεστίου και φωσφόρου οφείλεται στην έλλειψη κονιοποιημένου οστού στα μαγειρευτά γεύματα και τα γεύματα BARF. Οι λιχουδιές και τα συμπληρώματα που καταναλώνει το κουτάβι που τρέφεται με ξηρά τροφή, μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία σε αυτά τα σημαντικά μέταλλα.

Επιπρόσθετα η λανθασμένη δοσολογία από Βιτ. D μπορεί να επηρεάσει αυτή την ισορροπία. Επίσης οι ανισορροπίες στις πρώτες ύλες (κρέας – σιταρά) οδηγούν σε έλλειψη ασβεστίου στη διατροφή. Σε περίπτωση έλλειψης ασβεστίου στον οργανισμό, ο οργανισμός απορροφά το ασβέστιο από τα οστά προκαλώντας προβλήματα στο σκελετό.

Ακόμα όμως και η υπερδοσολογία από ασβέστιο επηρεάζει αρνητικά τη ανάπτυξη των οστών.

Ακατέργαστα Λιπαρά Οξέα

Η έλλειψη από Ω3 λιπαρά και η ενδεχόμενη ανισορροπία Ω3-Ω6 λιπαρών υποστηρίζει την δημιουργία φλεγμονών στον οργανισμό και τις αρθρώσεις.Λόγω της μαζίκης παραγωγής η αναλογία στο κρέας από Ω3-Ω6 έχει αλλάξει και επομένως ένα συμπλήρωμα της Ω3 είναι απαραίτητο για μια καλή λειτουργία των ισχίων και των αρθρώσεων.

Καλές πηγές Ω3 είναι το λινέλαιο και το λάδι σολομού.

Βιταμιίνη Α+D

Ενώ η Βιτ. Α ρυθμίζει την ανάπτυξη των δοντιών και των κοκκάλων, η Βιτ. D είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό από τα μέταλλα, ασβέστιο και φώσφορο.

Βιταμίνη Α. H βιταμίνη Α είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την ανάπτυξη του εμβρύου και αργότερα του κουταβιού. Οι ανάγκες ενός σκύλου στην περίοδο της ανάπτυξης από Βιτ. Α είναι πολλαπλάσιες από ένα ενήλικο σκύλο.Ενώ η βιταμίνη Α από ζωικές πηγές μεταβολίζεται άμεσα στο λεπτό έντερο, η βιταμίνη Α από φυτικές πηγές (βήτα-Καροτίνη) μετατρέπεται πρώτα στη χλωρίδα του εντέρου σε βιταμίνη Α (ρετινόλη) ώστε να μπορεί να την χρησιμοποιεί ο οργανισμός. Πηγές της βήτα-Καροτίνης είναι τα πράσινα λαχανικά, το καρότο και η γλυκοπατάτα.

Οι πιο πλούσιες ζωικές πηγές σε βιταμίνη Α είναι το συκώτι και τα νεφρά.

Βιταμίνη D. H καθημερινή ανάγκη για βιταμίνη D σε ένα ενήλικο σκυλί ανέρχεται σε 0,25 mg ανα κιλό σωματικού βάρους. Αντίθετα με τον άνθρωπο, ο σκύλος δεν έχει την δυνατότητα να μετατρέπει στο δέρμα το φως του ήλιου σε βιταμίνη D. Η έλλειψη βιταμίνης D στα κουτάβια προκαλεί ραχίτιδα και τα οστά γίνονται πιο μαλακά. Ενώ αντίθετα, μία υπερδοσολογία βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρωση.

Πλούσια σε βιταμίνη D είναι προϊόντα σε ψάρι.

Περιβαλλοντικές Συνθήκες για τη πρόληψη της δυσπλασίας

Οικιστικό περιβάλλον

Οι περισσότεροι σκύλοι σήμερα μεγαλώνουνε και συμβιώνουν με τον άνθρωπο. Το οικιστικό περιβάλλον του ανθρώπου δεν είναι προσαρμοσμένο στη φυσιολογία του σκύλου και τη μυοσκελετική του δομή. Οι κίνδυνοι επιδείνωσης της κλινικής εικόνας της δισπλασίας του ισχίου, αυξάνονται στη περίοδο της ανάπτυξης επειδή τα κουτάβια έχουν περισσότερη ανάγκη για παιχνίδι μέσα στη κατοικία.

Πως μπορούμε να κάνουμε το σπίτι πιό ιδανικό για το κουτάβι μας;

  • Κάλυψη ολισθηρών δαπέδων
  • περιορισμός χρήσης σκαλοπατιών με ειδικές πόρτες
  • Περιορισμός στο χώρο χρήσης και παιχνιδιού του κουταβιού

Άσκηση

Η ήπια άσκηση, οι καθημερινές μικρές βόλτες, τα παιχνίδια με άλλα κουτάβια παρόμοιας ηλικίας παρόμοιου βάρος, είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος.

Αντιμετώπιση συμπτώματων δυσπλασίας του ισχίου και αρθρίτιδας

Διατροφή

Φρέσκα υλικά στη διατροφή

Ο οργανισμός του σκύλου μεταβολίζει τις πρωτεϊνες, τους υδατάνθρακες, τις βιταμίνες, ταιχνοστοιχεία και τα λιπαρά που περιέχουν τα φρέσκα υλικά πιό αποτελεσματικά από αυτά που υπάρχουν στην ξηρή τροφή, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της γενικής κατάστασης του σκύλου.

Τα γεύματα BARF και τα μαγειρευτά γεύματα βοηθούν και στη ψυχολογία του σκύλου μας, η οποία εκδηλώνει με μεγαλύτερη όρεξη για βόλτα, ειδικά για το σκύλο σε δίαιτα η άσκηση δεν είναι μόνο σημαντικός σύμμαχος στη δίαιτα, αλλά και στη συντήρηση και απόκτηση μυικής μάζας ή οποία βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ασθένειας.

Επιπρόσθετα, τα γεύματα χωρίς σιτηρά βοηθάνε τους σκύλους με ήπια συμπτώματα της δισπλασίας.

Συμπληρώματα διατροφής

Γλυκοσαμινολυκανε (GAG)

Τα GAG Είναι ένας πολύ μεγάλο μόρια φτιαγμένο από ενώσεις σακχάρου που εμφανίζονται φυσικά στα αρθρικό υγρό, στους αρθρικούς χόντρους και σε άλλους συνδετικούς στούς. Τα μύδια πράσινου χείλους είναι ιδιαίτερα πλούσια σε GAG και περιέχουν επίσης αντιφλεγμονώδη Ω3 λιπαρά οξέα.

Βιτ. C, Βιτ. Ε

Οι Βιτ. C +Ε λειτουργεί αντιοξειδικά στον οργανισμό του σκύλου μας, ειδικά σε συνδυασμό με τις Γλυκοσαμινολυκανε και Ω3 λιπαρά.

  • Κολλαγόνο
  • MSM (Μethylsulfonylmethan)
  • Λάδι Ω3 (από ψάρι)
  • Σπιρουλίνα

Βότανα

Πολλά βότανα περιέχουν ουσίες που βοηθάνε να καθαρίζουν τον οργανισμό από διάφορες βλαβερές ουσίες. Υπάρχουν ειδικά μείγματα βότανα για σκυλιά που υποφέρουν από αρθρίτιδα, η οποία οφείλεται στην δυσπλασία του ισχίου.

Τα φυσικά συμπληρώματα σε συνδυασμό με κτηνιατρικά φάρμακα πρέπει να χορηγούνται σε σωστή δοσολογία και χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνίατρου και του διατροφολόγου.

Μείωση Βάρους

Η μείωση του βάρους, με ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής, ανακουφίζει τα ισχία, βελτιώνει τα συμπτώματα, μειώνει και καθυστερεί την εξέλιξη της αρθρίτιδας.

Πρόσθετα βοηθήματα

Επιπρόσθετα, μπορούμε να βοηθήσουμε το σκύλο με δυσπλασία του ισχίου με ειδικά ορθοπεδικά και ανατομικά στρώματα, φυσικοθεραπείες, βελονισμό κολύμβηση και χρήση υπερυψωμένων πιάτων τροφής και νερού.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε ένα ειδικό διαιτολόγιο για το σκύλο σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0