Οι πρόγονοι του σκύλου, οι λύκοι, καθαρίζουνε τα δόντια τους με το να σκίζουν την σάρκα και να σπάνε τα κόκκαλα των θηραμάτων τους. Τα σκυλιά μας καταναλώνουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, μία διατροφή που δεν χρειάζεται καμία επεξεργασία. Επίσης πολλές ξηρές τροφές, κονσέρβες και λιχουδιές περιέχουν, αρκετές φορές, ζάχαρη και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία που είναι βλαβερά για τα δόντια των σκύλων. Επίσης η τακτική να δίνουμε, μεταξύ των γευμάτων, μικρές λιχουδιές αυξάνουν τις πιθανότητες τα σκυλιά μας να εμφανίσουν διάφορες ασθένειες στα δόντια τους.

Η πέτρα στα δόντια εμφανίζεται πάνω και κάτω από την γραμμή των ούλων και προκαλεί φλεγμονές (ουλίτιδα) και στην συνέχεια περιοδοντίτιδα. Οι φλεγμονές στο στόμα μπορούν να προκαλέσουν, εκτός από συνεχόμενους πόνους, μόνιμες βλάβες στην καρδιά, στο ήπαρ και στα νεφρά.

Ο κίνδυνος οδοντικής νόσου αυξάνεται με την ηλικία αλλά και νεαρά σκυλιά που δεν έχουν την σωστή φροντίδα και ακολουθούν μία ακατάλληλη διατροφή μπορούν να υποφέρουν από διάφορα προβλήματα σχετικά με την στοματική υγεία τους. Επίσης σκυλιά που έχουν προβλήματα στη κάτω ή και στην άνω γνάθο χρειάζονται παραπάνω φροντίδα.

Διατροφικά λάθη που προκάλουν ασθένειες στα δόντια και στα ούλα

Οι υψηλές θερμίδες των μπισκότων και η συνεχής προσφορά τους δεν είναι μόνο βλαβερές όσον αφορά στο βάρος του σκύλου μας αλλά επίσης επηρεάζει σημαντικά την στοματική του υγεία. Εναλλακτική λύση είναι να δώσουμε στον σκύλο μας, μεταξύ των γευμάτων, μήλο, καρότο και σε μίκρη ποσότητα παξιμάδια τα οποία προστατεύουν και καθαρίζουνε τα δόντια.

Οι περισσότερες ξηρές τροφές και κονσέρβες λόγω των συμπληρωματικών και τεχνιτών ουσιών αυξάνουν τον σχηματισμό πέτρας. Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε τα συστατικά των έτοιμων τροφών και να αποφεύγουμε τροφές που περιέχουν πολλά σιτηρά.

Επίσης, ανεξαρτήτως της μορφής της τροφής, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις αναλογίες κάλσιου και φώσφορου και τις σωστές αναλογίες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μέσα στη διατροφή του σκύλου μας.

Εκτός από τη σωστή διατροφή, βοηθάνε επίσης ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια και το τακτικό βούρτσισμα με ειδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ο σκύλος πάσχει από μία ασθένεια στα δόντια;

Κακοσμία του στόματος, αλλαγή στη συμπεριφορά προς το φαγητό ή αρνηση να τρώει, αλλαγή χρώματος των δοντιών, αιμορραγίες και ερεθισμός στα ούλα, πυρετός, αλλαγή συμπεριφοράς (π.χ. επιθετικότητα προς τους ανθρώπους ή και σε άλλα σκυλιά).
Είναι φυσιολογικό πως με τα χρόνια τα δόντια των σκυλιών μας φθείρονται. Όμως με μία ποιοτική διατροφή, με ένα σωστό τρόπο ταϊσματος, με την σωστή φροντίδα και τον τακτικό έλεγχο των δοντιών μπορούμε να προσφέρουμε στον σκύλο μας μακρόχρονη στοματική υγεία.  
Please follow and like us: