Το επόμενο ομαδικό σεμινάριο του Biodog "Η BARF Διατροφή του Σκύλου" θα ξεκινήσει την Κυριακή 28.5.2023. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε μας στο 6934887947.
ΥΓΕΙΑ
Posted in

Αλλαγή τριχώματος στο σκύλο: Πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή

Αλλαγή τριχώματος και διατροφή
Posted in

Τα σκυλιά αλλάζουν το τρίχωμά τους δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η διαδικασία της αλλαγής διαρκεί περίπου 6 – 8 εβδομάδες και συνδέεται με έντονη τριχόπτωση.

Τα στειρωμένα σκυλιά χάνουν περισσότερες τρίχες απ’ό,τι τα μη – στειρωμένα και τα ηλικιωμένα περισσότερες απ’ό,τι τα νεαρά σκυλιά.

Άλλες αιτίες για αυξημένη τριχόπτωση μπορεί να είναι μία ορμονική αλλαγή, κυρίως στις σκύλες μετά από οίστρο ή γέννα, μία απότομη αλλαγή του καιρού ή μία κρίση άγχους.

Τι αλλάζει στις διατροφολογικές ανάγκες του σκύλου μας κατά τη διάρκεια της αλλαγής του τριχώματος;

Κατά την περίοδο αυτή, αυξάνεται η ανάγκη του οργανισμού για θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ελλείψεις στη διατροφή αυξάνουν τη διάρκεια της περιόδου αυτής και επιβαρύνουν τον οργανισμό.


Πρωτεϊνες

Οι τρίχες αποτελούνται κυρίως από πρωτεϊνες και κερατίνη. Για αυτό τον λόγο αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού για πρωτεϊνες περίπου 1/3 περισσότερο από το κανονικό. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα θειούχα αμινοξέα μεθειονίνη και κυστεΐνη τα οποία σταθεροποιούν τη δομή των πρωτεϊνών και συνδέουν το σίδηρο με τον χαλκό και με τον ψευδάργυρο. Εκτός από αυτό πρέπει να προσέχουμε τις σωστές αναλογίες σε αυτά τα ιχνοστοιχεία: παραπάνω ποσότητα ψευδάργυρου προκαλεί μία έλλειψη χαλκού και εμποδίζει την υποδοχή του. Πλούσια σε θειούχα αμινοξέα είναι τα πουλερικά, τα άλογα, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά.


Λιπαρά

Κάθε μία τρίχα έχει ένα κάλυμμα από λίπος. Για να είναι το καινούριο τρίχωμα υγιές, είναι σημαντικό να προσφέρουμε στον σκύλο μας μία τροφή με ποικιλόμορφα λάδια με ουσιώδη λιπαρά οξέα, δηλαδή Ω3 (λινόλαδο, κραμβέλαιο, καρυδέλαιο).
Ο μεταβολισμός του δέρματος

Ο μεταβολισμός του δέρματος παίζει επίσης ένα καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της αλλαγής του τριχώματος. Πιτυρίδες, φαγούρες και φλεγμονές δείχνουν έλλειψη απο διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Σημαντικές βιταμίνες για μία υγιή δερματική κατάσταση είναι οι βιταμίνες Α, Ε και C, το φολικό οξύ, η βιοτίνη, όπως επίσης ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες


Εάν θέλετε να ελέγξετε τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

ACCOUNT
Wishlist
ΣΥΝΔΕΣΗ
Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

TOP

Το καλάθι μου 0